ΚΚΕ: Παρέμβαση για ένταξη κλάδων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Επανέρχεται το ΚΚΕ στο θέμα της ένταξης κλάδων και ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, απευθυνόμενο προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε:  «Στις 26/5/2020 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστάθηκε Επιτροπή κρίσεως για την ένταξη επαγγελμάτων στα βαριά και ανθυγιεινά.
Η επιτροπή σε 16 συνεδριάσεις στο διάστημα από 17/6/2020 έως 16/12/2020 εξέτασε τα ζητήματα της αρμοδιότητάς της και κατέληξε σε πόρισμα στις 18/12/2020 το οποίο παραδόθηκε στον κ. Υπουργό.

Στο πόρισμα της Επιτροπής προτείνεται, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εξής κλάδοι και ειδικότητες εργαζομένων:
1. Όλοι οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι ανεξάρτητα του χώρου εργασίας.
2. Οι γιατροί που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ-ΕΚΑΒ) και σε οργανωμένα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας, ανεξαρτήτως βαθμού και ειδικότητας.
3. Οι φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία (ΕΣΥ).
4. Οι υγειονομικοί κρατικοί υπάλληλοι που δεν ανήκουν στα ΒΑΕ για λόγους εργασιακών / ασφαλιστικών σχέσεων, παρά το γεγονός ότι η ειδικότητά τους είναι ήδη ενταγμένη.
5. Οι εργατοτεχνίτες των επιχειρήσεων παροχής λιμενικών υπηρεσιών διακίνησης φορτίων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά.

Και ενώ η επιτροπή κατέληξε στις παραπάνω προτάσεις, έχουν περάσει περίπου 10 μήνες από τότε και η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες να εφαρμόσει τουλάχιστον αυτές τις προτάσεις χωρίς καθυστέρηση και εξαίρεση. Είναι απαράδεκτο, πέραν των άλλων, να υπάρχει εισήγηση για ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ – με συνθήκες εργασίας που αναδείχτηκαν με σαφή τρόπο την περίοδο της πανδημίας- και να μην υλοποιείται ακόμα, όπως επίσης και των άλλων ειδικοτήτων των υγειονομικών που δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση.

Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση ήθελε την επιστημονική τεκμηρίωση της ένταξης των κλάδων και ειδικοτήτων στα ΒΑΕ. Το γεγονός ότι τη διαθέτει εδώ και 10 μήνες και δεν έχει κάνει τίποτα, διαμορφώνει βάσιμα το συμπέρασμα ότι την Επιτροπή δεν την ήθελε για να λύσει το δίκαιο αίτημα αυτών των εργαζομένων, αλλά για να το παραπέμψει στις “καλένδες”.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει και πότε για να ενταχθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι παραπάνω κλάδοι και ειδικότητες στα ΒΑΕ».

Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Στολτίδης Λεωνίδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΠηγήΠηγή fantomas.gr