ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μία νέα μελέτη του Ισραηλινού Ινστιτούτου Gertner σύμφωνα με την οποία τα άτομα που ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό και έλαβαν στη συνέχεια μία δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 προστατεύονται από τον ιό σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα ατόμων που δεν μολύνθηκαν ποτέ και εμβολιάστηκαν με τρεις δόσεις.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα σχετικά με τη μόλυνση και τη σοβαρή ασθένεια στο Ισραήλ μεταξύ 11 Ιουλίου και 27 Αυγούστου και αφορά εκείνους που είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος (πριν από εννέα έως 10 μήνες) ή στο τρίτο (πριν από έξι έως επτά μήνες) και που είχαν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Τα στοιχεία συγκρίθηκαν με δεδομένα για ασθενείς που είχαν αναρρώσει από τον ιό αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δεδομένα του Αυγούστου, όταν το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί τρίτη δόση του εμβολίου, αρχικά σε εκείνους των 60 ετών και άνω.
Η τρίτη δόση είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των λοιμώξεων μεταξύ εκείνων που την έλαβαν, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύματος.
Η νέα έρευνα χρησιμοποίησε επίσης δεδομένα από 4,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς που είχαν εμβολιαστεί με δύο δόσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους για να μελετηθεί το πόσο μειώνεται η επίδραση του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου. Από τα 1,46 εκατομμύρια άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις τον Ιανουάριο, υπήρξαν μέχρι στιγμής 22.000 κρούσματα και 805 σοβαρές περιπτώσεις.
Μεταξύ των 1,39 εκατομμυρίων που είχαν λάβει δύο δόσεις τον Φεβρουάριο, υπήρξαν 29.000 περιπτώσεις μόλυνσης, αλλά μόνο 183 περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας από τον κορωνοϊό. Μεταξύ των 1,42 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις τον Μάρτιο, υπήρξαν 26.000 περιπτώσεις μόλυνσης και μόνο 126 σοβαρά κρούσματα. Το Ισραήλ είναι ίσως το πρώτο κράτος που μελεταει τόσο διεξοδικά της πανδημία. Τα στοιχεία δε των ερευνών, πρέπει να εκλαϊκεύονται και να επικοινωνουνται παγκοσμίως .

Πηγή fantomas.gr