Ο μέγα-κατασκευαστής του παλατιού του Ερντογάν στα Pandora Papers

Μέχρι στιγμής δεν αναφέρεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο της Τουρκίας ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αποκαλυφθεί στα Pandora Papers.

Ωστόσο το όνομα του τούρκου δισεκατομμυριούχου Ερμάν Ιλιτζάκ ιδιοτήτη του ομίλου Rönesans Holding είναι αρκετό για να παραπέμψει κατ ευθείαν στον πρόεδρο Ερντογάν. Η Rönesans Holding, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στον κόσμο, είναι εκείνη που έχει επίσης αναλάβει τις περισσότερες μεγα-κατασκευές που συνδέονται με την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η κατασκευάστρια του γιγαντιαίου προεδρικού παλατιού του Ερντογάν στην Άγκυρα, που εγκαινιάστηκε το 2014, και το νέου θερινού παλατιού σε γραφική παραθαλάσσια τοποθεσία, του οποίου φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν αυτό το καλοκαίρι. Επίσης η Rönesans Holding κατασκεύασε μεταξύ πολλών άλλων, τα νέο γιγαντιαίο συγκρότημα της MIT στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Ακόμα τα τεράστια «νοσοκομεία πόλης» (city hospitals) που χτίστηκαν λόγω πανδημίας για τα οποία οι εργολάβοι εισπράττουν πληρωμές δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών ως ενοίκιο και υπηρεσίες από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers, η εταιρεία του Τούρκου μεγιστάνα, η Rönesans Holding, το ολοκλήρωσε το 2014 την κατασκευή του προεδρικού παλατιού των 1.150 δωματίων για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω φημών που κυκλοφόρησαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για υπερβάσεις κόστους και διαφθορά ενώ μια δικαστική απόφαση αποπειράθηκε να σταματήσει το έργο, χωρίς επιτυχία. Όμως ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός που αφορούσε την οικογένεια Ιλιτζάκ έλαβε χώρα το 2014, αυτή τη φορά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η 74χρονη μητέρα του Ιλιτζάκ, η Αϊσέ Ιλιτζάκ, έγινε ιδιοκτήτρια δύο υπεράκτιων εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με τα Pandora Papers.

Και οι δύο εταιρείες είχαν διορισμένους διευθυντές και μετόχους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία η μία από τις εταιρείες, η Covar Trading Ltd., κατείχε περιουσιακά στοιχεία από την Rönesans Holding. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της, η Covar Trading κέρδισε 105,5 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από μερίσματα, σύμφωνα με εμπιστευτικές οικονομικές καταστάσεις. Τα χρήματα ήταν αποθηκευμένα σε ελβετικό λογαριασμό. Την ίδια χρονιά, οι δηλώσεις δείχνουν, η εταιρεία πλήρωσε σχεδόν ολόκληρο το ποσό των 105,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως «δωρεά» που περιλαμβάνεται στα «έκτακτα έξοδα». Οι καταστάσεις δεν περιγράφουν ποιος ή τι έλαβε τα χρήματα. Ο ίδιος ο Ιλιτζάκ δεν έχει δώσει απαντήσεις για αυτό.

Πηγη: ertnews.gr