Η MICROSOFT εμπιστεύεται την Ελλάδα και επενδύει…

Έπειτα από μια δεκαετία δημοσιονομικής κρίσης η χώρα μας βρίσκεται στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Ειδικότερα, μετά την διθυραμβική δημοσίευση του κορυφαίου επιστημονικού περιοδικού Nature, σχετικά με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης “EVA” για την πρόβλεψη και εντοπισμό ασυμπτωματικών κρουσμάτων covid-19, το οποίο εφάρμοσε η ομάδα του αν. Καθηγητή Επιστήμης των Δεδομένων Κίμωνα Δρακόπουλου σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, σαν διεθνώς βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας έρχεται η αναφορά της χώρας μας στο βιβλίο του Προέδρου της Microsoft Brad Smith, “tools and weapons”.

Paperback cover

Ο ισχυρός άνδρας του κολοσσού της τεχνολογίας αναφέρεται στην επιλογή της εταιρείας να εγκαταστήσει data centres στη χώρα μας αλλά και στις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. Το ενδιαφέρον όμως, κερδίζει η αναφορά του Smith στην επίμονη όσο και αποτελεσματική προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσέλκυση της σημαντικής επένδυσης, με σκηνικό το World Economic Forum στο Davos της Ελβετίας τον Ιανουάριο του 2020. Την εντύπωση του προέδρου της Microsoft προσέλκυσε και η διαπραγματευτική τακτική του Πρωθυπουργού, η οποία δεν βασίστηκε σε φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις αλλά στη παρουσίαση ενός συνεκτικού οράματος για την δόμηση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και οικονομίας με βάση το υπολογιστικό νέφος, τα αποκεντρωμένα συστήματα και την τεχνητή νοημοσύνη ως πολλαπλασιαστή αξίας της επένδυσης.

Brad Smith Headshot

Microsoft’s President, Brad Smith

Η συστημική αυτή προσέγγιση σε συνδυασμό με την επιμονή στην υλοποίηση του έργου, υπερνίκησαν τις προτάσεις ανταγωνιστριών κυβερνήσεων η οποίες προσέφεραν σημαντικά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα.

Η αναφορά αυτή του παγκόσμιου ηγέτη της τεχνολογίας πέραν του ότι θέτει τη χώρα μας επάξια στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης για την καινοτομία και τις προκλήσεις του αύριο, αποδεικνύει ότι η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων πρωτίστως βασίζεται στην εμπιστοσύνη της οποίας απολαμβάνει μια κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές και όχι από πρόσκαιρες φοροελαφρύνσεις.

Είναι ευτυχές το ότι μετά από μια υπερδεκαετή λιτότητα με σημαντικές κρίσεις εμπιστοσύνης προς την χώρα μας, η Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κατόρθωσε να διακρίνεται στο πλέον ανταγωνιστικό πεδίο, εκείνο των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής. Η υποδομή και η τεχνογνωσία η οποία έρχεται στη χώρα μέσω τέτοιων επενδύσεων αποτελεί εξάλλου και έναν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο ρευστό διεθνές σύστημα.

Μ. Τασσάκος

Πηγή fantomas.gr