ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ .

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα καθώς μια ενεργειακή κρίση, που αποτελεί αποτέλεσμα κινήσεων ετών, αφήνει την ήπειρο να εξαρτάται από τις ιδιοτροπίες του καιρού.
Αντιμέτωπες με το ράλι των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό οι χώρες εξαρτώνται από τις ήπιες θερμοκρασίες για να περάσουν τους επόμενους μήνες. Στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου και άνθρακα και αν σταματήσει και ο άνεμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο: εκτεταμένα black out που θα αναγκάσουν επιχειρήσεις και εργοστάσια να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, είναι δημιούργημα κινήσεων ετών, με την ήπειρο να εξαρτάται από πηγές ενέργειας που δεν είναι σίγουρες, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, ενώ οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα μειώθηκαν. Περιβαλλοντικές πολιτικές οδήγησαν ορισμένες χώρες στο κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων και μείωση των μονάδων που μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασφάλεια» σε περιόδους ελλείψεων.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Οι κυβερνήσεις ανησυχούν και για το χτύπημα που θα δεχτούν τα νοικοκυριά που βλέπουν το κόστος να ανεβαίνει παντού, από την ενέργεια έως τα τρόφιμα και τις μεταφορές.
Οι τιμές φυσικού αερίου τριπλασιάστηκαν στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία, ο κορυφαίος προμηθευτής έχει κόψει τις επιπρόσθετες παραδόσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποθηκευτικοί χώροι μετά τον δύσκολο περσινό χειμώνα. Εναλλακτικές δύσκολα βρίσκονται καθώς τα πεδία στη Βόρεια Θάλασσα βρίσκονται σε περίοδο συντήρησης και στην Ασία αυξάνουν οι παραδόσεις υγροποιημένου αερίου για να καλυφθεί η εκεί ζήτηση.
Τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας. Η έγκυρη στα ενεργειακά Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να περικόψει τη ζήτηση αν ο χειμώνας είναι βαρύς, προβλέποντας ότι η ήπειρος θα αντιμετωπίσει μερικά σοβαρά black out.
Οι σοβαροί αναλυτές πιστεύουν εδώ και δεκαετίες ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση .

Πηγή fantomas.gr