«Έκλεισε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

Προς εκτόνωση οδηγείται η κρίση στις σχέσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την ελληνική κυβέρνηση, μετά την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο προκαθήμενος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στις ΗΠΑ εξέφρασε τη μεταμέλειά του, αναγνωρίζοντας ότι η παρουσία του στην τουρκική φιέστα πλάι στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον επικεφαλής του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε οδύνη στους «Κύπριους και τους Ελληνοαμερικανούς αδελφούς του».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιείται τελικώς, παρότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στο «Σημείο Μηδέν», όπου ήταν προγραμματισμένη ξενάγησή του στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου από τον κ. Ελπιδοφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 (ώρα Νέας Υόρκης), δηλαδή στις 20:00 ώρα Ελλάδος, στον ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε ουσιαστικά τη συνάντηση λέγοντας «νομίζω θα υπάρξει συνάντηση».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν και προσέθεσε: «Νομίζω ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μία διευκρινιστική δήλωση που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι τώρα με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση θα μπορούσε και να αποφευχθεί».