Η μεγάλη ευκαιρία των γονικών παροχών – Χωρίς φόρο και χωρίς όριο

Χωρίς φόρο θα μπορούν από την 1η Οκτωβρίου 2021 να μεταβιβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους ή οι παππούδες στα εγγόνια τους οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχουν στην κατοχή τους, ενώ το ίδιο μπορούν να πράξουν μεταξύ τους οι σύζυγοι ή όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Το αφορολόγητο όριο θα είναι 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί ή εγγόνι.

Αυτό θα προβλέπει διάταξη νόμου που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Το συγκεκριμένο μέτρο,  έχει δημιουργήσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς ναι μεν αφορά όλους αλλά ευνοεί περισσότερο τα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες. Είναι η πρώτη φορά που η γονική παροχή ή δωρεά σε μετρητά είναι πλήρως αφορολόγητη μέχρι του ποσού των

800.000 ευρώ.

Τεράστια ποσά

Το όριο αυτό αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή, δηλαδή μετρητά, μετοχές, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ισχύει για όλους τους φορολογουμένους αλλά προφανώς ευνοεί τους «έχοντες και κατέχοντες», αφού για τη μεταβίβαση ακινήτων μεγάλης αξίας ή χρηματικών ποσών άνω των 150.000 ευρώ στα παιδιά τους πλήρωναν φόρο. Με βάση τα ισχύοντα, τα χρηματικά ποσά φορολογούνται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% για γονικές παροχές ή δωρεές μεταξύ συγγενών α’ βαθμού.

Στην περίπτωση ακινήτων, αφορολόγητες έως τέλος Σεπτεμβρίου είναι οι γονικές παροχές μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ. Από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ο φόρος είναι 1%, ενώ από τις 300.000 έως τις 600.000 ευρώ εφαρμόζεται φόρος 5% και για ποσά άνω των 600.000 ευρώ 10%. Πλέον όλοι αυτοί οι συντελεστές από την αρχή του επόμενου μήνα θα μηδενιστούν για αξία έως 800.000 ευρώ για κάθε γονέα ξεχωριστά και 800.000 για κάθε παιδί.

Δηλαδή σε μια τετραμελή οικογένεια ο πατέρας  θα μπορεί να μεταβιβάσει από ένα ακίνητο αξίας έως 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί του αφορολόγητο και το ίδιο μπορεί να κάνει και η μητέρα από τη δική της περιουσία. Στην ουσία το αφορολόγητο είναι χωρίς όριο, καθώς η ρύθμιση αφορά τεράστια (για τον μέσο Ελληνα) ποσά.

Παραδείγματα

1 Γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ. Σήμερα επιβάλλεται φόρος 1.500 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου ο φόρος θα είναι μηδενικός.

2 Δωρεά ακινήτου από παππού σε εγγόνι του αξίας 600.000 ευρώ. Σήμερα ο φόρος ανέρχεται σε 16.500 ευρώ και την 1η Οκτωβρίου θα είναι μηδέν. Αν και η γιαγιά είχε αντίστοιχη περιουσία στο όνομά της και θέλει και εκείνη να κάνει δωρεά στο ίδιο εγγόνι, τότε και σε αυτή την περίπτωση θα είναι αφορολόγητη. Το ίδιο θα ισχύσει αν ο παππούς ή η γιαγιά προχωρήσουν σε δωρεές και σε άλλα εγγόνια τους. Δηλαδή, το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά.

3 Χρηματική γονική παροχή ή δωρεά 200.000 ευρώ. Φόρος σήμερα 20.000 ευρώ. Από την 1η Οκτωβρίου θα είναι πλήρως αφορολόγητη. Και σε αυτή την περίπτωση το όριο των 800.000 ευρώ ισχύει για κάθε παιδί χωριστά από κάθε γονέα χωριστά.

Απογείωση των μεταβιβάσεων…

Την απογείωση των μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών αναμένουν οι συμβολαιογράφοι, μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για μηδενισμό του φόρου στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Μπορεί το μέτρο να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους διαθέτουν μεσαία και μεγάλη περιουσία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ο χρόνος είναι κατάλληλος για τη μεταβίβαση των ακινήτων στα παιδιά, τα εγγόνια ή τους συζύγους.

Ηλεκτρονική ταυτότητα

Ταυτόχρονα, ένα από τα αγκάθια του νέου μέτρου που ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου, από την 1η Οκτωβρίου 2021. Συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητούν περισσότερο χρόνο, καθώς η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου χρειάζεται πλήθος δικαιολογητικών (άδειες, αναθεωρήσεις, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κατόψεις, δελτίο δομικής τρωτότητας, τίτλους κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει την τρίμηνη παράταση και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά η διαδικασία μεταβιβάσεων μέσω γονικών παροχών.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, από την 1η Οκτωβρίου είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει μόνο για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και για γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων προς τέκνα και λοιπούς στενούς συγγενείς.

Αυτό σημαίνει ότι από την 1-10-2021 θα ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κ.λπ.) και των χρηματικών ποσών που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Το αφορολόγητο, ειδικά στις γονικές παροχές, θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.

Έξοδα μεταβίβασης

Εκτός από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, υπάρχουν τα έξοδα μεταβίβασης τα οποία συνδέονται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Συγκεκριμένα, στις περιοχές όπου οι τιμές ζώνης αυξάνονται σημαντικά το νέο έτος, οι μεταβιβάσεις θα ακριβύνουν, καθώς αυξάνονται τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαθέτουν κατοικίες σε αυτές τις περιοχές και επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους στα παιδιά ή στα εγγόνια είναι προτιμότερο να γίνει τώρα. Αντίθετα, στις περιοχές που οι αξίες μειώνονται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιμένουν το νέο έτος.

Εισφορά αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων μόνο στον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων που παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και επιβαρύνονται με διπλή εισφορά αλληλεγγύης (μία από τον φόρο εισοδήματος και μία υπέρ του κουμπαρά των συνταξιούχων).

Με τη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουμε το επόμενο έτος (αφορά εφετινά εισοδήματα) μισθωτοί, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια αλλά και οι επαγγελματίες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από τη συγκεκριμένη φορολογία, εκτός κι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επέκταση του μέτρου για πολιτικούς ή άλλους λόγους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τι αλλάζει στη φορολοταρία

Μέχρι σήμερα, σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Εφεξής, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά με μειωμένους συντελεστές θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Ωστόσο ακόμη παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι να ενσωματωθεί το ποσό αυτό στη νέα κλίμακα που θα επιβαρύνει την ακίνητη περιουσία, με βασικό στόχο η συνολική επιβάρυνση των ιδιοκτητών να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 8%. Αλλά ακόμη κι αν δεν ενσωματωθεί, οι ενδιαφερόμενοι κάνοντας χρήση της αφορολόγητης γονικής παροχής μπορούν να απαλλαγούν από τον πρόσθετο-συμπληρωματικό φόρο μεταβιβάζοντας την υπερβάλλουσα περιουσία στα παιδιά τους.

Μείωση ποσοστών επιστροφής επιστρεπτέων

Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

-Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-Επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.

-Επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.

-Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.

-Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-Επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων.

-Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%).

-Επιπροσθέτως των ανωτέρω, ισχύει έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε διαφορετική περίπτωση, το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Πηγή fantomas.gr