ΜΕΤΑ ΤΗΝ DELTA Η BETA ?

Η παραλλαγή Beta είχε ανιχνευθεί αρχικά στη Νότια Αφρική στο τέλος του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα
Οι άνθρωποι που μολύνονται από τη -μάλλον ξεχασμένη λόγω της κυρίαρχης πια Delta- παραλλαγή Beta («νοτιοαφρικανική») του κορωνοϊού είναι πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και να πεθάνουν από την Covid-19, σε σχέση όσους αρρωσταίνουν από τη «βρετανική» παραλλαγή Alpha, σύμφωνα με μελέτη από το Κατάρ.
Η παραλλαγή Beta, ,είχε ανιχνευθεί αρχικά στη Νότια Αφρική στο τέλος του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Οι ερευνητές, μελέτησαν ανθρώπους που είχαν μολυνθεί στις αρχές του 2021, όταν στην αραβική χώρα κυκλοφορούσαν κυρίως δύο παραλλαγές του ιού, η Alpha («βρετανική») και η Beta.
Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με Beta ήταν 24% πιθανότερο να αρρωστήσουν με βαριά Covid-19 σε σχέση με εκείνους που είχαν μολυνθεί από την Alpha. Ήταν, επίσης, σχεδόν 50% πιθανότερο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και είχαν 57% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο.
Όσο αυξάνονται τα περιστατικά με Beta, τόσο αυξάνονται εισαγωγές και θάνατοι
Μία άλλη νοτιοαφρικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο σε ιατρικό περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων στο Γιοχάνεσμπουργκ, βρήκε, επίσης, ότι η Beta είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε βαριά νοσηλεία και σε θάνατο.
Όμως, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή Delta εξαπλώνεται παγκοσμίως, η Beta φαίνεται πια να «σβήνει» ακόμη και σε εκείνα τα μέρη όπου κάποτε κυριαρχούσε, όπως η Νότια Αφρική και το Κατάρ. Από την άλλη πλευρά η Beta φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της Covid-19 (ακόμη και σε σχέση με τη Delta), οπότε θα μπορούσε να επανακάμψει μελλοντικά. Η …τρέλα σε όλο της το μεγαλείο με την πανδημία .

 

Πηγή fantomas.gr