Έρχονται οι πρώτοι 400 Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη – Οργή στην Τουρκία

Η άφιξη 400 Αμερικανών στρατιωτικών στην Αλεξανδρούπολη το αμέσως επόμενο διάστημα (Οκτώβριο – Νοέμβριο), προκαλεί οργή και αγανάκτηση στην Τουρκία και σε ορισμένα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη όπως όλα δείχνουν.

Οι πρώτοι 400 Αμερικανοί, που θα είναι μόνιμοι στην Αλεξανδρούπολη, θα εγκατασταθούν στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» των Ελληνικών Ε.Δ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρεται ότι η αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη διεξήγαγε ενδελεχή έλεγχο στον στρατώνα και το ευρύτερο περιβάλλον του, ενώ η εγκατάσταση των 400 Αμερικανών αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου.

Αλεξανδρούπολη: Η νέα αμερικανική βάση κατά της Ρωσίας" - Militaire.gr

Η παρουσία τόσων Αμερικανών μια ανάσα από τα σύνορα με την Τουρκία έχει προκαλέσει εδώ και καιρό εκνευρισμό και ένταση στην Άγκυρα, που βλέπει πολλά από τα σχέδια της για την περιοχή να πηγαίνουν στην κυριολεξία περίπατο.

Το κύριο πρόβλημα για την Τουρκία, που πατρονάρει διάφορους κύκλους στην περιοχή της Θράκης είναι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία, στην Δυτική Θράκη, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.

Το 2020, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι “η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται εντός των 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα περιοχής που πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη. Σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή όπου είναι εγκατεστημένοι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, στήνεται μία Αμερικανική βάση αδιαφορώντας για την συνθήκη της Λωζάνης, δημιουργώντας ένα είδος στρατιωτικά ουδέτερης περιοχής ανάμεσα στην Τουρκία και σε Κομοτηνή και Ξάνθη όπου ζει η τουρκική μειονότητα, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία”.

Τελικά τι θέλουν και τι ζητούν μειονοτικοί κύκλοι και Άγκυρα από την χώρα μας, και γιατί δυσανασχετούν από την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στην Θράκη στα πλαίσια του ΝΑΤΟ;

Με ποια θεσμική ιδιότητα ζητούν την απομάκρυνση αμερικανικών βάσεων εντός Ελλάδος, οι οποίες βασίζονται σε διμερείς συμφωνίες;

Για ποια αποστρατικοποίηση μιλούν επικαλούμενοι την Συνθήκη της Λωζάνης, όταν η Τουρκία την έχει “κουρελιάσει” σε Ίμβρο, Τένεδο, Ανατ. Θράκη αλλά και αλλού; Πως επικαλούνται την Συνθήκη αυτή όταν οι ίδιοι την καταστρατηγούν αναφερόμενοι σε τουρκική μειονότητα στην Δ. Θράκη όταν η Συνθήκη δεν την αναγνωρίζει ως τέτοια αλλά αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα και μόνο;

Η εφημερίδα “Birlik” είχε αναφέρει παλαιότερα, ότι “Αν (οι ΗΠΑ) προσπαθήσουν να αρνηθούν την παρουσία μας στη Δυτική Θράκη, να αναζητήσουν νέες ταυτότητες, να μας αγνοήσουν, να μας χωρίσουν σε ομάδες, τότε όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, “θα πούμε να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί εκτός της Δυτικής Θράκης.

Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, η Ουάσιγκτον δημιουργεί ασπίδα και για την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και των βλέψεων της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, που αποτελούν σαφώς περιοχές υψίστου αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Για τους Αμερικανούς, η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε σοβαρό και αξιόπιστο σύμμαχο, στον οποίο οι ίδιες δίνουν την υποστήριξή τους στην εδαφική της ακεραιότητα, ενισχύοντας την ικανότητά της να ασκεί τον δυνητικό της ρόλο ως πυλώνα σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που εξυπηρετεί όμως ταυτόχρονα και τα τεράστια συμφέροντα των ΗΠΑ.

Πηγή fantomas.gr