Οι παρενέργειες της έκθεσης της CIA

Καθώς οι αμερικανικές υπηρεσιών πληροφοριών εκπόνησαν έκθεση για την προέλευση του COVID-19, το κινεζικό καθεστώς εξαπέλυσε ένα νέο κύμα προπαγάνδας και παραπληροφόρησης με στόχο να απεικονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως πηγή πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το καθεστώς έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές του να προωθήσει μια θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός προήλθε από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Λοιμωδών Νοσημάτων του Στρατού των ΗΠΑ στη στρατιωτική βάση του Fort Detrick στο Μέριλαντ, ισχυρισμός που προτάθηκε για πρώτη φορά από έναν εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών πέρυσι, χωρίς στοιχεία.
Η συντονισμένη προπαγανδιστική ώθηση έρχεται καθώς το καθεστώς αντιμετωπίζει αυξανόμενο διεθνή έλεγχο σχετικά με το αν ο ιός COVID-19 προήλθε από κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν, όπου ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται για πρώτη φορά. Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, μια ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Delta του ιού προκαλεί τον σχεδιασμό, πιθανής νέας δαπανηρής στρατηγικής κλειδώματος περιοχών .
Τον Ιανουάριο του 2021, ένα πάνελ υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Wuhan για να ερευνήσει την προέλευση του ιού και σε μια επόμενη κοινή έκθεση με Κινέζους επιστήμονες ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά απίθανο» ότι το ξέσπασμα θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα της διαφυγής του ιού από ένα εργαστήριο στο Wuhan.
Έκτοτε, επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για την ακεραιότητα της έκθεσης του ΠΟΥ, δεδομένου ότι το καθεστώς δεν παρείχε στους ερευνητές κρίσιμα δεδομένα ούτε επέτρεψε την πρόσβαση σε αρχεία του Ινστιτούτου ιολογίας Wuhan .
Εκμεταλλευόμενοι την έκθεση ως μέσο για να αντικρούσουν την εξωτερική κριτική, ορισμένα κρατικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «απήγαγαν εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ» για να «αμαυρώσουν» την Κίνα.
Μια πρόσφατη έκθεση των Ρεπουμπλικάνων βρήκε μια «υπεροχή αποδεικτικών στοιχείων» – από προσπάθειες «απόκρυψης και συγκάλυψης» της έρευνας που έγινε στη Wuhan για χαλάρωση των πρωτοκόλλων ασφάλειας εργαστηρίων – υποδεικνύοντας ότι μια τυχαία διαρροή εργαστηρίου ήταν η πιο πιθανή πηγή της πανδημίας .Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών συνεχίζει να ψάχνει έστω και άτυπα. Το θέμα μάλλον θα μας απασχολεί επί μακρόν …

Πηγή