Τα κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία δείχνουν τον δρόμο

Την επανεμφάνισή τους στους δρόμους της Γαλλίας έκαναν τα “Κίτρινα γιλέκα”. Σε πάνω από 150 πόλεις συμμετείχαν στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των αναγκαστικών μέτρων εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες . Φορώντας και πάλι κίτρινα γιλέκα, φέρνουν στη μνήμη το κύμα διαμαρτυριών από τον Νοέμβριο του 2018, που προκάλεσε στον πρόεδρο Μακρόν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα . Σχεδόν σε 300.000 είχε φτάσει ο αριθμός των διαδηλωτών στο απόγειο των κινητοποιήσεων. Παρατηρητές περιγράφουν το νέο κύμα διαμαρτυριών ως εξαιρετικά ετερογενές. Στις τάξεις των διαδηλωτών συναθροίζονται οπαδοί της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς, αλλά και μετριοπαθείς πολίτες.
Ελευθερία, είναι το αίτημα γραμμένο στα πλακάτ, γιατί σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης βλέπουν οι διαμαρτυρόμενοι την περιστολή των ελευθεριών τους. Και ίσως με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για πυροσβέστες, και το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε εστιατόρια και τραίνα, τα μέτρα να έχουν όντως μαζικά αυστηροποιηθεί. Η πλειοψηφία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά από την άλλη και οι διαδηλώσεις ξυπνούν συμπάθειες. Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων σε μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα και το αντιμετωπίζει με συμπάθεια. Εκείνο που αιφνιδιάζει στα δημοκοπικά στοιχεία είναι ότι ένα 26% των εμβολιασμένων είναι εναντίον του υγειονομικού πάσου και των αυστηρών μέτρων, που επιβάλλει η κυβέρνηση για να αυξήσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει καλύτερα τη χώρα από το διαφαινόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η καθιερωμένη μετριοπαθής Δεξιά στηρίζει την κυβερνητική πολιτική κατά της πανδημίας, αλλά η Μαρίν Λεπέν και ο Ζακ Λικ Μελανσόν, ηγετικές φυσιογνωμίες της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, τάσσονται στο πλευρό των διαδηλωτών και τονίζουν τη σημασία των ατομικών ελευθεριών, ακόμη κι αν γενικότερα είναι υπέρ ενός ισχυρού κράτους. Τα πάντα ρει το φθινόπωρο, στην Γαλλία , στην προεκλογική Γερμανία ,αλλά και σε όλη την Ευρώπη .

Πηγή