Παραδίδεται και το δεύτερο Rafale στην Πολεμική Αεροπορία

Θέµα χρόνου είναι πλέον η παράδοση και του δεύτερου Rafale F3R στην Ελλάδα, καθώς µέσα στις πρώτες ηµέρες του Σεπτεµβρίου αναµένεται να περάσει στην κυριότητα της Πολεµικής Αεροπορίας.

Αυτό σηµαίνει ότι το χρονοδιάγραµµα που τέθηκε εξαρχής από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας και τους επιτελείς της Π.Α. τηρείται σύµφωνα µε το υπάρχον χρονοδιάγραµµα και όλες τις τεχνικές διαδικασίες που απαιτεί η ελληνογαλλική συµφωνία, ώστε στο τέλος κάθε µήνα και έως τα τέλη του 2021 το πρώτο «σµήνος», αποτελούµενο από 6 µαχητικά, θα προσγειωθεί στην 114 Π.Μ. στην Τανάγρα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, εδώ και µέρες στο Istres, της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, δίπλα στη Μασσαλία, βρίσκεται η αρµόδια επιτροπή του ΓΕΑ, η οποία εξετάζει εξονυχιστικά το δεύτερο της πρώτης παρτίδας των αεροσκαφών 4,5 γενιάς.

Τα στελέχη της Πολεµικής Αεροπορίας, που έχουν επιφορτιστεί µε την παραλαβή των συνολικά 18 Rafale F3R, εξετάζουν σε όλες τους τις λεπτοµέρειες τους φακέλους και το ιστορικό των µαχητικών, όπως και την απαιτούµενη από τη συµφωνία εργοστασιακή συντήρηση στις εγκαταστάσεις της Dassault, µε ταυτόχρονη επιτόπου επιθεώρηση του µαχητικού, πριν δώσουν το «πράσινο» φως για την αποδοχή του. Αυτό συνίσταται σε έλεγχο όλων των συστηµάτων τόσο στο έδαφος όσο και εν πτήσει, κάτι που περιλαµβάνει και τη σωστή λειτουργία των κινητήρων και των ηλεκτρονικών του συστηµάτων ακόµη και σε ακραίες συνθήκες. ∆ηλαδή, εξέταση του συνόλου των αισθητήρων που έχει (ραντάρ, σύστηµα αυτοπροστασίας, ζεύξη δεδοµένων, ηλεκτροπτικός αισθητήρας κ.ο.κ.).