Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για την «στρατιωτικοποίηση» των νησιών

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ υπέβαλε επιστολή διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας την Ελλάδα ότι «παραβίασε το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».

Η επιστολή, που υπογράφεται από τον Φεριντούν Σινιρλίογλου, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προβαίνει σε «συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις» στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

Η επιστολή που εστάλη την περασμένη Τρίτη, υπογραμμίζει την εγγύτητα των εν λόγω νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, προς την ηπειρωτική Τουρκία και τονίζει ότι, αν και αναφέρεται σαφώς στις Ειρηνευτικές Συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και του 1947, ο εξοπλισμός εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Τονίζεται επίσης ότι η κλιμάκωση που μπορεί να συμβεί λόγω παραβιάσεων θα έχει επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, στην επιστολή αναφέρεται ότι η ελληνική πλευρά αθετεί «τις επίσημες υποχρεώσεις της ως προς τις βασικές διατάξεις των Συνθηκών της Λοζάνης και του Παρισιού που προβλέπουν ότι τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου που παραχωρήθηκαν στην Αθήνα θα παραμείνουν αποστρατικοποιημένα».

«Η τουρκική κυβέρνηση διαθέτει λεπτομερείς και καλά τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών κατά παράβαση των εν λόγω συνθηκών» αναφέρει στην επιστολή ο κ. Σινιρλιόγλου.

«Η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των Συνθηκών Ειρήνης της Λοζάνης και του Παρισιού, οι οποίες είναι ουσιαστικής σημασίας για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Εξίσου σημαντικό και δεδομένης του κλιμακούμενης χαρακτήρα τους, τέτοιες παραβιάσεις έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όσον αφορά την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», προσθέτει ο μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Ο Σινιρλίογλου ισχυρίζεται ότι οι παραβιάσεις «σημαίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία, να βασιστεί στον τίτλο της βάσει των ίδιων συνθηκών με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά μέσω διπλωματικών οδών, η επιστολή σημειώνει προκλητικά ότι «εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμφωνιών, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».