Αφγανιστάν: Απειλές Ταλιμπάν κατά Τουρκίας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία ότι θα υποστούν τις σοβαρές συνέπειες της απόφασής της να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων σε λιγότερο από δύο μήνες.

Η κίνηση αυτή είναι «απερίσκεπτη, συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας και στρέφεται κατά των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουτζαχέντ, προτρέποντας την Τουρκία να αλλάξει την απόφασή της.

Ο ρόλος της Τουρκίας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε λεπτομερή οδικό χάρτη. Να σημειωθεί πάντως ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αμερικανική αεροπορική υποστήριξη σε περίπτωση επίθεσης των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο. Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τις δύο πλευρές είναι η παροχή ασφάλειας σε κτίρια όπως πρεσβείες και νοσοκομεία.

Η ασφάλεια όλων των αεροδρομίων της χώρας είναι η «αποκλειστική ευθύνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, ωστόσο κάθε βοήθεια που παρέχεται από φιλικά κράτη είναι σημαντική», δήλωσε ο Μοχαμάντ Αμιρί, εκπρόσωπος του Προέδρου Ασράφ Γκανί προ ημερών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο ημέρες αφότου η αφγανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εγκατέστησε το πρώτο σύστημα αεροπορικής άμυνας μετά από δεκαετίες στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai – το μεγαλύτερο της χώρας – καθώς οι μαχητές των Ταλιμπάν συνέχισαν να σημειώνουν σαρωτικές νίκες σε όλη τη χώρα, προκαλώντας φόβους ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν και πάλι την διακυβέρνηση της χώρας. Προς το παρόν, οι αρχές της Καμπούλ εξακολουθούν να ελέγχουν και τις 34 επαρχιακές πρωτεύουσες.