Ρωσικά προειδοποιητικά πυρά κατά βρετανικού αντιτορπιλικού στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικό στρατιωτικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά του αντιτορπιλικού HMS Defender του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού αφού εισήλθε σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως ανέφερε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με το ρωσικό Πρακτορείο Ria Novosti,  στις 11:52 π.μ. (τοπική ώρα) το βρετανι  εισήλθε σε ρωσικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και έλαβε προειδοποίηση για χρήση όπλων σε περίπτωση παραβίασης των συνόρων, αλλά το πλήρωμα δεν αντέδρασε.

Στις 12:06 και 12:08 το ρωσικό πλοίο άνοιξε προειδοποιητικό πυρ. Μετά από άλλα εννέα λεπτά, ένα ρωσικό αεροσκάφος Su-24 έριξε τέσσερις βόμβες στην πορεία του βρετανικού αντιτορπιλικού ως προειδοποίηση.

Σύμφωνα με το Ria, σημειώνεται πως το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender και μια ολλανδική φρεγάτα είχαν εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Ιουνίου, ενώ και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό είχε επίσης εισέλθει την προηγούμενη μέρα.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Valery Gerasimov, είχε δηλώσει στη διάσκεψη της Μόσχας για τη διεθνή ασφάλεια ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ οργανώνουν τακτικά προκλήσεις στα ύδατα της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας. Είχε τονίσει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε “θερμά” περιστατικά και δεν βοηθά στη μείωση των εντάσεων.