Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες.

Δένδιας: Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών θέσεων

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν πολλά θέματα προς επίλυση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή.

Όπως είπε, «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή μας θέματα και στο πλαίσιο αυτό επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα». Παράλληλα, επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση των ΥΦΥΠΕΞ των δύο χωρών στην Καβάλα υπήρξε συμφωνία σε 25 θέματα και αποφασίστηκε να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

«Θέλω να πω ότι υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας και χαιρόμαστε ότι υπάρχει η ίδια βούληση και από την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως είχε γίνει ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και σημείωσε πως έγιναν συζητήσεις για να βρεθεί ημερομηνία για τη συνέχισή τους.

Ο κ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι θα γίνει συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Δένδιας – Τσαβούσογλου περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών

Προηγήθηκε συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Τσαβούσογλου σε σχήμα περιορισμένης  σύνθεσης, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, οι οποίες εστιάστηκαν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Οι κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου περπάτησαν μαζί προς το υπουργείο Εξωτερικών από το Μέγαρο Μαξίμου, διασχίζοντας την Ηρώδου του Αττικού και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.