Ξεκαθαρίζει το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στα Χανιά

H Αγκυρα επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα στις 31 Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής για την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας στις 30 Μαΐου, καθώς υπάρχουν σενάρια συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών στα Χανιά, ώστε να γίνει και κάποιο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εκτός βεβαίως από τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια.

Κάτι τέτοιο άφησε να εννοηθεί και ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το πρόγραμμα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες και η ατζέντα των συζητήσεων θα οριστικοποιηθεί με την άφιξη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, τα επόμενα 24ωρα. Aλλες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Τσαβούσογλου ενδέχεται, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, να μεταβεί και στη Θεσσαλονίκη ή στη Θράκη προκειμένου να συναντήσει μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Από την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου σίγουρα δεν πρόκειται να κάνει στάση στη Θράκη πριν από τις συναντήσεις του. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να δεσμευθεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν θα κάνει μια στάση στη Θράκη κατά την επιστροφή του στην Τουρκία. Είναι εύλογο ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην προσπάθεια δημιουργίας μιας θετικότερης ατμόσφαιρας.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει πως στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Eλλάδας – Tουρκίας θα γίνει η προετοιμασία της πιθανής συνάντησης Mητσοτάκη – Eρντογάν, τον Ιούνιο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης που θα θέσει η τουρκική πλευρά θα είναι «η προσπάθεια της επιβολής πλασματικής εθνικής ταυτότητας στην τουρκική μειονότητα».