Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Γιάνες Γιάνσα.

Αυτή την ώρα, οι δύο αρχηγοί πραγματοποιούν κοινές δηλώσεις, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι οι δύο χώρες “μοιράζονται κοινές αξίες στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ”. Τόνισε επίσης ότι το θαλάσσιο μέτωπο της Σλοβενίας μπορεί να είναι μικρό αλλά ο ρόλος του μεγάλος, καθώς και ότι η χώρα στηρίζει την ένταξη της Σλοβενίας στη MED7.

“Υποστηρίζουμε ενθέρμως και οι δύο την ευρωπαϊκή απόφαση για το πράσινο διαβατήριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μέτρο που μπορούν να εφαρμόσουν με ευελιξία όλα τα κράτη της Ε.Ε.

“Η διμερής οικονομική συνεργασία μας αναπτύσσεται δυναμικά. Θα κινηθεί σε ευνοϊκότερο περιβάλλον με την ευρωπαϊκή διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Είμαι σίγουρος ότι η προεδρία της Σλοβενίας θα προσδώσει σε αυτή τη δυναμική νέα ταχύτητα. Χαίρομαι που επιβεβαιώνεται η διενέργεια έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία τον Οκτώβριο” ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά δεν επιτρέπει και σε κανένα να την απειλεί. Απορρίπτει τις προκλήσειες γιατί -όπως είπε ο πρωθυπουργός- έχει αυτοπεποίθηση στις συζητήσεις.

Αιχμές κατά της Τουρκίας για Κυπριακό και μεταναστευτικό

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “υπήρξε κοινή απογοήτευση για τις μη εξελίξεις της πενταμερούς συνάντησης της Γενεύης. Οι πρωταγωνιστές του αδιεξόδου γνωστοί. Γνωστή και η διέξοδος στο πλαίσιο του ΟΗΕ”.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ανέφερε ότι “για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου η Ελλάδα ως χώρα υποδοχής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της το βάρος ενός προβλήματος που αφορά όλη την ήπειρο” και πρόσθεσε ότι “η ΕΕ οφείλει την τήρηση της σαφούς δέσμευσης της Τουρκίας να αποτρέπει κύματα μεταναστών”.

Σημείωσε τέλος ότι με τον Σλοβένο ομόλογό του συζήτησε και για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.