Φρεγάτες ΠΝ: «Σφάζονται» οι υπερδυνάμεις για τα νέα ελληνικά πλοία

Η απόφαση της κυβέρνησης για ανανέωση του ελληνικού οπλοστασίου και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων οπλικών συστημάτων πυροδότησε μία σκληρή μάχη μεταξύ υπερδυνάμεων που θέλουν να «κερδίσουν» στην κούρσα για το μεγάλο πρόγραμμα του ΠΝ που προβλέπει ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμό τεσσάρων ακόμα.

Η προμήθεια νέων πλοίων για τον Ελληνικό Στόλο παραμένει το υπ αριθμόν ένα ζήτημα για το Πολεμικό Ναυτικό και είναι ιδιαίτερα περίπλοκο θέμα.

Το τελευταίο διάστημα οι μνηστήρες παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς την Αθήνα και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του Πενταγώνου που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής το επίπεδο των προτάσεων στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά υψηλό με αποτέλεσμα το έργο της επιλογής να γίνεται δυσκολότερο.

Χαρακτηριστικό είναι πως μέσα σε περίπου δέκα ημέρες από το γραφείο του ΥΠΕΘΑ πέρασαν οι πρέσβεις Ολλανδίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Βρετανίας. Επιπρόσθετα η Naval Group παρουσίασε την γαλλική πρόταση προς την Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του ανταγωνισμού που υπάρχει είναι πως έχουν μειωθεί δραματικά οι χρόνοι παράδοσης του πρώτου πλοίου το οποίοι καθένας από τους μνηστήρες προτείνει στην Ελλάδα. Οι Γάλλοι υπόσχονται παράδοση σε λιγότερο από 40 μήνες, οι Ισπανοί σε 35 μήνες και οι Ολλανδοί σε μόλις 30.

Από την ολλανδική πλευρά η πρόταση είναι για ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Sigma 11515 της Damen. Η ενδιάμεση λύση μπορεί να επεκταθεί από τις δύο φρεγάτες τύπου «Μ» σε τέσσερις, δηλαδή δύο του βασιλικού ολλανδικού Ναυτικού και δύο του βελγικού. Οι Γάλλοι προωθούν τέσσερις FDI και ως ενδιάμεση λύση το αντιτορπιλικό Latouche Treville και τη φρεγάτα Jean Bart. Οι Βρετανοί της Babcock προτείνουν την Arrowhead 140 με ενδιάμεση λύση Type 23, ενώ οι Ισπανοί προωθούν ένα πλοίο 6000 τόνων, την F-110 και ως ενδιάμεση λύση δύο νέες Α-3000. Ενδιαφέρουσα είναι και η ιταλική πρόταση για τέσσερις Fremm που περιλαμβάνει τις Maestrale ως ενδιάμεση λύση. Προ ημερών, το κατώφλι του Πενταγώνου πέρασαν οι Γερμανοί που συζήτησαν το ζήτημα προμήθειας νέων τορπιλών αλλά και την ανανεωμένη πρότασή τους. Αυτό που εκκρεμεί είναι να αποσαφηνίσουν τι προτείνουν ως ενδιάμεση λύση.

Σημειώνεται πως για την λήψη οριστικής απόφασης για το πρόγραμμα υπάρχει ακόμα ένα δίμηνο και συνεπώς η πίεση είναι ασφυκτική.