Και τώρα τι κάνουμε; Ανοίγουμε ή όχι; – Οι προβλέψεις μετά το νέο «μαύρο» ρεκόρ και τα σενάρια του lockdown

Υπό το βάρος των συνεχών αρνητικών «επιδόσεων» της επιδημίας στη χώρα μας, όπως τον αριθμό- ρεκόρ των χθεσινών 4.340 κρουσμάτων κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 2.097 στην Αττική, τους 741 διασωληνωμένους, τις 533 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και της πίεσης της κοινωνίας για σταδιακό άνοιγμα, ολοκληρώνεται ο Μάρτιος.

Η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει εξήγηση – σύμφωνα με τους ειδικούς συσχετίζεται με την κινητικότητα των πολιτών τις Αποκριές, με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες αλλά και με την κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν αρκούνται στο «γιατί» και αναζητούν το «πώς», δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα συρρικνωθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα και συνεπώς, και η πίεση στο σύστημα υγείας, χωρίς όμως να ενταθεί η ψυχολογική κόπωση των πολιτών.

Σε αυτήν την ακροβασία στην οποία βρίσκονται, θέλοντας και μη, επιστήμονες και κυβέρνηση, δίχτυ ασφαλείας, τουλάχιστον μέχρι να εμβολιαστεί ικανό ποσοστό των πολιτών, αποτελούν τα self test. Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία – ένα την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ για δύο μήνες- και η διενέργειά τους από τους πολίτες θα επιτρέψει τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά προφανώς μεγάλο ενδιαφέρον η επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία την περασμένη Παρασκευή μετέθεσε για την τρέχουσα εβδομάδα τη συζήτηση επί των αιτημάτων της κυβέρνησης για άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. Όλα δείχνουν πως η Επιτροπή θα συνεδριάσει πιθανότατα σήμερα Τετάρτη, ώστε να αξιολογήσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα και πώς θα μπορούσαν να αναπροσαρμοστούν ορισμένα μέτρα.

Οι παράγοντες που προβληματίζουν τους ειδικούς

Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι καθώς γνωρίζουν το δύσκολο πρόβλημα με τους κρίσιμους παράγοντες, που πρέπει να λυθεί: επανεκκίνηση με την επιδημία εν εξελίξει, το σύστημα υγείας στα όριά του, την οικονομία να ασφυκτιά, τους πολίτες σε ψυχολογική κόπωση.

Πάντως ο Διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Κ. Καπραβέλος, είναι κατηγορηματικός: Δεν πρέπει να πιανόμαστε από μια μέρα. Τις επόμενες ημέρες, την άλλη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι λιγότερα. Οπότε μπορούμε να πάμε σε ένα σταδιακό αλλά ανοιχτό άνοιγμα. Αυτό που χρειάζεται είναι προσεκτική διαχείριση των κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι ο Απρίλιος θα είναι καλύτερος από τον Μάρτιο.

Μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι τα μοντέλα δείχνουν ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά είναι ακόμη μακριά για ασφαλείς προβλέψεις.

Οι εμβολιασμοί και το πλεονέκτημά τους

Το πλεονέκτημα των εμβολιασμών (έχουν γίνει περισσότεροι από 1.668.956), τα διαθέσιμα εργαλεία διάγνωσης και η διευρυμένη δυνατότητα ελέγχου για κορωνοϊό, ο καλός καιρός που συνδέεται με συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους και συνεπώς με μείωση των μεταδόσεων, είναι τα θετικά δεδομένα που βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά όχι σε αυτή τη χρονική καμπή.

Για τον επόμενο μήνα οι ειδικοί «βλέπουν» περαιτέρω πίεση στα νοσοκομεία – είναι πια γνωστό από τους επιδημιολόγους ότι το 10%-15% των θετικών κρουσμάτων «μετατρέπονται» σε ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία έπειτα από 12-14 ημέρες, και από τις εισαγωγές το 5%-7% γίνεται αριθμός ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι σταθεροποιητικές ή και πτωτικές τάσεις που καταγράφηκαν στο ιικό φορτίο του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου 2021, επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).

Το χρονοδιάγραμμα

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται δεδομένο ότι από το προσεχές Σάββατο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου. Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι οι αγορές να πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του click away για την πρώτη εβδομάδα και κατόπιν να εξεταστεί -και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων- κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 13032, στον οποίο θα μπορούν να στέλνουν SMS οι πολίτες για να βγουν -με χρονικό περιορισμό- για ψώνια.

Εξετάζεται, επίσης, η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων των Λυκείων -και ενδεχομένως των Γυμνασίων- στις 12 Απριλίου. Η συζήτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών μετατίθεται χρονικώς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με τη διενέργεια self test.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1 fm», ανέφερε ότι «έχει ανοίξει η συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει ώστε να δοθούν μικρές ανάσες ελευθερίας σε όλους», τονίζοντας ότι «η μεγάλη εικόνα είναι πως αλλάζει ο καιρός, προχωρούν οι εμβολιασμοί και προστίθενται συνέχεια και νέα εργαλεία».

«Τα κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όμως δεν είναι ο μόνος δείκτης που δείχνει πως εξελίσσεται η πανδημία. Είναι πολύ σημαντικοί δείκτες οι διασωληνωμένοι, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι νοσηλείες. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι ισορροπούν οι εισαγωγές με τα εξιτήρια. Αυτό είναι ένα σημάδι σχετικά ενθαρρυντικό. Περιμένουμε να δούμε εάν αυτό θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα πλαίσιο επιλογών για κάποιες δραστηριότητες και η Επιτροπή θα εισηγηθεί τι μπορούμε να αντέξουμε αυτή τη στιγμή και τι όχι.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4.340 νέα περιστατικά, κατά 21% αυξημένα σε σχέση με εκείνα που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη – 3.586 κρούσματα που αποτελούσαν μέχρι χθες το …ρεκόρ της επιδημίας στην Ελλάδα. Tα χθεσινά κρούσματα αντιστοιχούν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό τεστ (συνολικά 65.979), ωστόσο υψηλός παραμένει ο δείκτης θετικότητας, περίπου στο 6,6%.

Η Αττική κατέγραψε το δικό της ρεκόρ συγκεντρώνοντας 2.097 μολύνσεις, με τη διασπορά να είναι έντονη σε όλες τις περιοχές. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 535 κρούσματα, στον Πειραιά 350, στο δυτικό τομέα Αθηνών 274, στο βόρειο τομέα Αθηνών 277. Παράλληλα, αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη με 535 κρούσματα, στην Κοζάνη (167 περιστατικά), στην Αχαΐα με 135 μολύνσεις και στη Λάρισα όπου εντοπίστηκαν χθες 125 νέα κρούσματα.

xartis30

Θλιβερός είναι ο απολογισμός και στους θανάτους, καθώς «έσπασε» και το φράγμα των 8.000 νεκρών από λοίμωξη COVID-19, με τους 1.513 νεκρούς να έχουν καταγραφεί μέσα στον Μάρτιο.

Οι 1.213 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες, εκ των οποίων οι 741 διασωληνωμένοι, αποτελούν ένα βαρύ φορτίο για το σύστημα υγείας. Άλλα 3.822 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι 533 εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας το τελευταίο 24ωρο συμπληρώνουν τον ζοφερό καμβά της εξέλιξης της πανδημίας. Οι 269 εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής – υπάρχουν επίσης 55 ασθενείς που δεν καταγράφηκαν στις νέες εισαγωγές, καθώς ήταν ήδη νοσηλευόμενοι. Πρόκειται για 55 ψυχικά ασθενείς στα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, στο Δρομοκαϊτειο και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, οι οποίοι καταγράφηκαν ως «θύματα» ενδονοσοκομειακής συρροής.

Η Θεσσαλονίκη έφτασε χθες σε επίπεδα Δεκεμβρίου 2020 καταγράφοντας ισάριθμα κρούσματα με το κέντρο της Αθήνας -535- ενώ την 1η Δεκεμβρίου που το δεύτερο κύμα της πανδημίας συγκλόνιζε τη βόρεια Ελλάδα μετρούσε 538 νέες λοιμώξεις. Σημαντικό, όμως, είναι ότι τα νοσοκομεία της περιοχής δείχνουν προς το παρόν να ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στο βάρος που επιφέρει η αύξηση των εισαγωγών. Στη βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται 1.083 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με τους περισσότερους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας νοσηλεύονται άλλοι 840 ασθενείς και σε εκείνα της Κρήτης 136 ασθενείς.