Η «ρήτρα» για τις 4 φρεγάτες

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει,  σας ενημερώνω εγκύρως ότι η προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών από το ΥΕΘΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει αν οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν διασφαλίσουν το αξιόμαχο του Πολεμικού Ναυτικού στο μεσοδιάστημα μέχρι τη ναυπήγησή τους.

Πριν από λίγες ημέρες πέρασε την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας για να συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με τη μεγάλη προμήθεια.

Η ηγεσία του ΥΕΘΑ του διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αξιολογήσουν την προσφορά αν δεν περιλαμβάνει την ενοικίαση δύο πολεμικών πλοίων τύπου FREMM για το διάστημα των τεσσάρων ετών που μεσολαβεί μέχρι να ναυπηγηθούν οι φρεγάτες.

Οι Γάλλοι, οι οποίοι στην αρχή συμφωνούσαν με την ενοικίαση των FREMM, τώρα άρχισαν να κάνουν νερά, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες, όμως, απορρίπτει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους Αμερικανούς, οι οποίοι, βέβαια, είναι περισσότερο ειλικρινείς.

Όταν το ΥΕΘΑ τους πρότεινε να περιλαμβάνει η πρόταση και την ενοικίαση δύο σύγχρονων πολεμικών πλοίων για τις ανάγκες του ναυτικού μέχρι να κατασκευαστούν οι φρεγάτες, απάντησαν ότι κάτι τέτοιο θα τους έφερνε αντιμέτωπους με τους Τούρκους, οι οποίοι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Οι Αμερικανοί πρότειναν δύο πολεμικά πλοία παλαιότερης γενιάς, τα οποία δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και γι’ αυτό το ΥΕΘΑ απέρριψε αυτήν τη λύση.

Σε μια προσπάθεια να πιέσει Αμερικανούς και Γάλλους το ΥΕΘΑ είναι αποφασισμένο να συζητήσει σοβαρά και να ζητήσει μη δεσμευτικές προσφορές από Ολλανδούς και Βρετανούς.

Αδιάφοροι προς το παρόν για την προμήθεια των φρεγατών εμφανίζονται οι Γερμανοί με δεδομένο ότι η ThyssenKrupp αποκλείστηκε από τις διαπραγματεύσεις γιατί συμμετείχε στη διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο επίμαχο διάστημα της ναυπήγησης των υποβρυχίων και στη συνέχεια τα εγκατέλειψε με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Πηγη: lykavitos.gr