Ανοίγει από Δευτέρα λιανεμπόριο και τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής επιστημόνων προχωράει σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 5 Απρίλιου θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Ανακοίνωσε πως από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για σχολεία, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα

Όσον αφορά τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Κικίλιας: Νοσοκομείο Covid το Θριάσειο – Δημιουργούνται άλλες 51 ΜΕΘ

Η Θεσσαλονίκη πλέον μας ανησυχεί και για αυτό έχω ζητήσει από τον κ. Χαρδαλιά να επισκεφτεί τη Βόρεια Ελλάδα για να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο Υπουργός Υγείας κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας που ξεκίνησε αργότερα και αφού είχε ολοκληρωθεί η μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Σας ζητώ κάτι πολύ απλό αλλά και δύσκολο, προσοχή, τόνισε ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας ότι οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ μεταδοτικές. Κάλεσε τους πολίτες να παραμερίσουν την κούραση τους και να προστατευτούν και να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους κύκλου τους.

Ανακοίνωσε τη μετατροπή του Θριασιού σε νοσοκομείου covid only ώστε να αναπτύξει μέχρι 180 κλίνες covid και ότι τα περιστατικά που δεν είναι covid να κατευθυνθούν προς ιδιωτικές κλινικές. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία 51 νέων ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής, εξαιτίας της πολύ επείγουσας κατάστασης στην Αττική.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, σημείωσε ότι λίαν συντόμως θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο. Οι πολίτες, είπε, προσέρχονται στα ραντεβού τους σε ποσοστό 97%. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 3500 υγειονομικοί του ΕΣΥ σε 1042 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν. Τόνισε ότι θα εμβολιαστούν όσοι θέλουν στην Ελλάδα.