Γ. Ραυτογιάννης για το ριφιφί στο Ψυχικό: «Ιδιαίτερης αξίας το γενετικό υλικό που βρέθηκε στη θυρίδα»

Την βεβαιότητα του ότι όλες οι θυρίδες της Τράπεζας στο Ψυχικό παραβιάστηκαν με το ίδιο ακριβώς εργαλείο από έναν και μόνο άτομο εξέφρασε ο ειδικός πραγματογνώμονας της ΕΛΑΣ Γιώργος Ραυτογιάννης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην τηλεόραση τουΣκάι.

Παράλληλα, ο κ. Ραυτογιάννης, η εμπλοκή του οποίου στην εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξε καθοριστική, υπογράμμισε πως στο χώρο του θησαυροφυλακίου επιτρέπεται η παραμονή ενός μόνον ατόμου – και πάντως όχι υπαλλήλων της Τράπεζας – ενώ για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση του χώρου των θυρίδων.

Ερωτηθείς για τον τρόπο της διάρρηξης, ο κ. Ραυτογιάννης επεσήμανε πως «η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αριστοτεχνική. Η διάρρηξη δεν έγινε από τις κλειδαριές.  Μάλιστα, υπογράμμισε πως από τους εργαστηριακούς ελέγχους που πραγματοποίησε είναι βέβαιος ότι χρησιμοποιήθηκε το ίδιο εργαλείο για όλες τις παραβιάσεις.

Ο κ. Ραυτογιάννης υπογράμμισε πως η ασφάλεια των θυρίδων αφορά στο ότι βρίσκονται στο θησαυροφυλάκιο, σε ένα φυλασσόμενο δηλαδή χώρο, ενώ επανέλαβε πως για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων, δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση του χώρου, η παρουσία δεύτερου πελάτη ή η παραμονή υπαλλήλων της Τράπεζας στο θησαυροφυλάκιο, κατά την παρουσία του μισθωτή της θυρίδας.

Σε ερώτημα για τον χρόνο που απαιτήθηκε, ο εμπειρογνώμονας σημείωσε πως δεν υπάρχει πρωτόκολλο που να προβλέπει μέγιστο χρόνο παραμονής ενός πελάτη στη θυρίδα του, σημειώνοντας ότι οι χρόνοι που παρέμεινε ο φερόμενος ως δράστης, 9 – 13 λεπτά, είναι ένας εύλογος χρόνος που δεν μπορούσε να κινήσει υποψίες.

Στο εσωτερικό της θυρίδας το γενετικό υλικό, δεν μεταφέρεται.

«Εκείνο που μπορώ να σας βεβαιώσω από τη γνώση την εγκληματολογική την οποία έχω είναι ότι το γενετικό υλικό δεν μεταφέρεται από αντικείμενο σε αντικείμενο, εκτος αν είναι πολύ μεγάλη ποσότητα, ας πούμε αίμα» απάντησε ο κ. Ραυτογιάννης αναφορικά με την αμφισβήτηση εκ μέρους του συλληφθέντος της αποδεικτικής αξίας του DNA που βρέθηκε στην θυρίδα. «Κατά την προσπάθεια διάρρηξης των θυρίδων είναι ενδεχόμενο ακόμη και να σκίστηκε το λάστιχο του ελαστικού γαντιού που φορούσε» σημειώσε ο κ. Ραυτογιάννης καταλήγοντας «το πολύ σημαντικό θέμα εδώ είναι πως το γενετικό υλικό βρέθηκε σε εσωτερικό σημείο της θυρίδας. Δεν μπορεί εκεί να μεταφερθεί από ένα άλλο αντικείμενο. Άρα έχει ιδιαίτερη αξία και αξιολογείται ανακριτικά».