Δυσαρεστημένη η Τουρκία από την έκθεση της ΕΕ

Την δυσαρέσκειά της για την νέα έκθεση της ΕΕ εξέφρασε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε τα μεσάνυχτα. Παρά το ότι χαιρέτησε την θετική ατζέντα  που προτάσσει η νέα έκθεση εμφανίζεται ενοχλημένη και από τις αναφορές στο Κυπριακό. Η Άγκυρα θεωρεί την έκθεση μονομερή και τονίζει ότι στο Κυπριακό υποστηρίζει τις κυπριακές θέσεις.

Η τούρκικη διπλωματία ζητά το άνοιγμα δύο νέων κεφαλαίων την ώρα που ουσιαστικά ακόμη παραμένει παγωμένη η ενταξιακή διαδικασία. Φυσικά εστιάζει στον επαναπροσδιορισμό της συμφωνίας για το προσφυγικό κάτι στο οποίο φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση από την Ένωση, αλλά και της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

Η τουρκική βίζα, η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό

Προς το εσωτερικό ακροατήριο φαίνεται η επιμονή στο θέμα της θεώρησης βίζας: Το θέμα της άρσης της βίζας στους τούρκους πολίτες τίθεται συχνά από τον ίδιο τον υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Σχεδόν παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσι Ακαρ δήλωσε ότι δεν πρέπει η ΕΕ να επιτρέπει στην Ελλάδα να καθιστά τα διμερή  θέματα σε ευρωπαϊκά.

Η Άγκυρα δεν κάνει εκπτώσεις σε καμία από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι μια λύση θα ήταν εφικτή μόνο με τα δύο ανεξάρτητα κράτη, παρότι δείχνει καλό εαυτό για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις με την ΕΕ και την νέα αμερικανική διοίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τζο Μπάιντεν ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν.