Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Εγκαταλείψτε τους S-400 – Επικρίσεις και για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμμένουν στη θέση τους για τους τουρκικούς S-400. Η Ουάσινγκτον ζήτησε εκ νέου σήμερα Tετάρτη από την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας που έχει αγοράσει από τη Ρωσία, ενώ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποχώρηση της Άγκυρας από τη διεθνή σύμβαση για την προστασία των γυναικών, ανακοίνωσε αμερικανός εκπρόσωπος.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διατύπωσε το αίτημα αυτό και γνωστοποίησε τις ανησυχίες του στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνομιλία που είχαν στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Νεντ Πράις.

Μετά τη συνομιλία των Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου, ο Νεντ Πράις διεμήνυσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην κρατήσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε την ανησυχία του για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και τη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και υπογράμμισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης τα κοινά αμερικανοτουρκικά συμφέροντα στη Συρία και το Αφγανιστάν και τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Τσαβουσογλου δήλωσε, από την πλευρά του, πως απάντησε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα είναι «μια τελειωμένη συμφωνία» και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες χρειάζονται έναν «οδικό χάρτη» για να διευθετήσουν τις διαφωνίες τους.