Η Νέα Σμύρνη βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό – Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για εκτόνωση

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζουν τα βίαια επεισόδια και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών που σημειώθηκαν στη Νέα Σμύρνη στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της αστυνομικής βίας η οποία οργανώθηκε κατά απόλυτη παράβαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.

Τι θα πει στον Τσίπρα την Παρασκευή 

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο στην επίκαιρη ερώτηση, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας, με ένα μήνυμα σε σχέση με τη δράση της Αστυνομίας που θα θυμίζει αυτό που είχε στείλει από τους πρώτους μήνες της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2019:

«Μηδενική ανοχή στην παρανομία, μηδενική ανοχή στην αυθαιρεσία». Την ίδια εξάλλου πρακτική είχε επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο εβδομάδες, εν μέσω των πυρών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση Λιγνάδη, όταν προκάλεσε συζήτηση στη Βουλή, υπερασπίστηκε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ανακοίνωσε μια σειρά από θεσμικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συμπεριφορά του.

Θα ζητήσει εξηγήσεις

Ανάλογες εξηγήσεις αναμένεται να ζητήσει την Παρασκευή από τον κ. Τσίπρα για το κάλεσμα σε πορείες και διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, αλλά και ειδικότερα για το «προσκλητήριο» του ΣΥΡΙΖΑ για τη χθεσινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη, μαζί με τον Ρουβίκωνα και άλλες συλλογικότητες και μπαχαλάκηδες.

Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να θυμίσει και να διασφαλίσει ταυτόχρονα και τα δύο σκέλη της δουλειάς της Αστυνομίας: Να προστατεύει τους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει και τα δικαιώματά τους. Σε ανύποπτο χρόνο, ο ίδιος είχε δηλώσει απευθυνόμενος σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ: «Μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων».

Η βία δεν είναι ανεκτή

Το πολιτικό πλαίσιο για την κυβερνητική τοποθέτηση γύρω από το ζήτημα των φαινομένων αστυνομικής βίας έβαλε ήδη χθες ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος. Τόνισε πως καμία βία δεν είναι ανεκτή και ότι αυτό αφορά και τους πολίτες και τα όργανα της τάξης που δεν πρέπει να προβαίνουν σε πράξεις απρόκλητης βίας. «Δεν πρέπει να υπάρχει η ανασφάλεια ότι γίνεται κατάχρηση βίας, αυτό είναι δεδομένο», είπε ο κ. Σκρέτσος και συμπλήρωσε πως «η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα, ερευνάται και σε πειθαρχικό επίπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε τέτοια περιστατικά».

Επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία το γεγονός ότι οι αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό «αντιμετωπίζονται κατασταλτικά εκ των πραγμάτων, γιατί πρέπει να εφαρμοσθεί η νομιμότητα», είπε ότι σε κάθε περίπτωση, «όταν προκύπτουν τέτοια φαινόμενα βίας, προφανώς θα ελέγχονται και θα υπάρχουν οι αντίστοιχες κυρώσεις».

Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενσωματωθούν και ορισμένες από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο καθηγητής νομικής Νίκος Αλιβιζάτος, για τις οποίες συζήτησαν στην κατ’ιδίαν τους συνάντηση χθες το απόγευμα στο Μαξίμου.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί την Παρασκευή στη Βουλή και όλα δείχνουν ότι η σύγκρουση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σφοδρή τόσο για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας όσο και για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα σοβαρά επεισόδιά

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Τρίτη στη Νέα Σμύρνη, στο περιθώριο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία με αφορμή τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός όταν δέχθηκε επίθεση από ομάδα ατόμων με καδρόνια και ρόπαλα.