Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αναζητήσουν τη Δευτέρα κοινή απάντηση προς τη Ρωσία, εξετάζοντας τις συνέπειες της επίσκεψης Μπορέλ στη Μόσχα και τις έκτοτε κινήσεις του εκεί καθεστώτος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ- FAC) τη Δευτέρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων και ειδικότερα στο πλαίσιο των νέων δυνατοτήτων της ΕΕ για κυρώσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως εξήγησε, ο κοινοτικός αξιωματούχος, οι Υπουργοί θα αντλήσουν συμπεράσματα και τόνισε ότι “το ρωσικό καθεστώς οδεύει προς τον αυταρχισμό”, καταγράφοντας την πρόσβαση νομοθετική τάση, της οποίας η υπόθεση Ναβάλνι αποτελεί απλά το επιστέγασμα.

Ειδικά για την καταστολή των διαδηλώσεων και τη σύλληψη Ναβάλνι, το ερώτημα που θα απαντήσουν οι Υπουργοί θα είναι αν και κατά πόσο η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις κατά προσώπων. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν προτάσεις από τα κράτη μέλη για το θέμα που θα εξεταστούν. Ξεκαθάρισε δε ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι η αλλαγή της συμπεριφορά των κρατών που θα τις υποστούν.

“Η Ρωσία απομακρύνεται από την ΕΕ από φόβο για τις ευρωπαϊκές αξίες που πρεσβεύουν τα κράτη μέλη”, τόνισε ο αξιωματούχος. Το ερώτημα προς του Υπουργούς θα είναι “τι μπορούμε να κάνουμε με τη νέα κατάσταση”, επεσήμανε ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθαρίζοντας: “οι Ρώσοι απέρριψαν κάθε έκκληση για διάλογο – μας φοβούνται ακριβώς λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι και αντιδρούν επιθετικά”.

Σε σχέση με την υπόλοιπη ατζέντα, το ΣΕΥ θα ξεκινήσει με την εξέταση της κατάστασης στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, για την οποία οι Υπουργοί θα εκδώσουν συμπεράσματα.

Θα ακολουθήσει η αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών της Φιλανδίας Πεκα Χααβιστο για το ταξίδι του σε Σουδάν και Αιθιοπία, και ένα σημείο ενημέρωσης για το Sahel, τη Νότια Γειτονία και την πολυμέρεια, αλλά και την Λευκορωσία.

Μετά τη συζήτηση για τη Ρωσία, θα ακολουθήσει συζήτηση για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και για τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ, ζήτημα που θα απασχολήσει και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την Παρασκευή, βάσει του συνόλου εκθέσεων που ετοίμασαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών των ΚΜ. Ειδικά για το Χονγκ Κονγκ οι Υπουργοί θα εξετάσουν και τις πιθανές επιλογές αντίδρασης της ΕΕ.

Στο τέλος της συνάντησης, οι 27 θα συνδεθούν με τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν για ανταλλαγή απόψεων.