Φραγκογιάννης: Στόχος μας η υλοποίηση και η άμβλυνση των αρνητικών πτυχών της Συμφωνία των Πρεσπών»

Η μετονομασία του εμπορικού επιμελητηρίου στα Σκόπια από “Μακεδονικό” σε επιμελητήριο της Βόρειας Μακεδονίας φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα πρώτα πεδία στα οποία θα εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου ο, Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης τόνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες σύντομα θα υπάρξει η αλλαγή της ονομασίας του επιμελητηρίου επισημαίνοντας ωστόσο ως δυσκολία στην εφαρμογή το γεγονός ότι η νέα Δημοκρατία ως κόμμα θεωρούσε και θεωρεί ότι θα μπορούσε να είχε επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα.

Υπάρχουν τρεις βασικές δυσκολίες που συνδέονται με την Συμφωνία των Πρεσπών: «η πρώτη είναι πως ως κόμμα θεωρούμε ότι θα είχαμε διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την σύνταξή της και δεν θα υπήρχαν ασάφειες. Η δεύτερη δυσκολία απορρέει από την πανδημία καθώς δυσκολεύει τις επικοινωνίες και την επεξεργασία των ζητημάτων. Η επόμενη δυσκολία έχει να κάνει με την πολιτική αστάθεια που επικράτησε για 5-6 μήνες στην γειτονική χώρα. Παρόλα αυτά έχουμε προχωρήσει πολλές ενέργειες και δράσεις με γνώμονα να αμβλύνουμε τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας” είπε.

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύτηκε για την διόρθωση των αλυτρωτικών στοιχείων που παραμένουν στα σχολικά βιβλία και στην άμεση αλλαγή του ονόματος του εμπορικού τους επιμελητηρίου που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Δένδια με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, ο δεύτερος δεσμεύτηκε για την επίλυση των ζητημάτων των σχολικών βιβλίων ενώ αντίστοιχη δέσμευση για άμεση έναρξη του διαλόγου υπήρξε και για τα εμπορικά σήματα.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί είναι «όμηρος» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Είστε αιχμάλωτοι της αρχική σας δημαγωγικής κριτικής. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε ότι τηρείτε μια συμφωνία που χαρακτηρίζατε μειοδοτική».Ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε στο πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τον Υφυπουργό να περιορίζεται στο ότι τα κείμενα βρίσκονται ήδη στη Βουλή.