«Μάχη» για τον περιορισμό του τρίτου κύματος – “Βλέπουν” 2.000 κρούσματα στο τέλος της εβδομάδας

ĉBSǠЅƙ͠(ʏ͔QɍǓ ÉّÏӠEUROKINISSI)

Μια κρίσιμη εβδομάδα για την επιδημία του κορωνοϊού και για το ΕΣΥ ξεκινά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο – καταγράφηκαν 1.846 νέα κρούσματα και 622 εισαγωγές ασθενών, με περίπου τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι στο “Σωτηρία” νοσηλεύονται 263 ασθενείς.

Η άνοδος που καταγράφεται στα επιδημιολογικά στοιχεία παρακολουθείται με αγωνία από τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, χωρίς ουδείς να αποκλείει πια επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση της. Η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων αναμένεται πως θα βρεθεί και πάλι στο τραπέζι των τηλεδιασκέψεων – καθώς και την περασμένη Παρασκευή, το θέμα πυροδότησε επιστημονικές αντιπαραθέσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατά τη μαραθώνια συνεδρίασή της.

 Άλλα 1.846 κρούσματα προστέθηκαν τα τελευταία δύο 24ωρα στη μακρά επιδημιολογική λίστα της χώρας μας (συνολικά τα κρούσματα είναι 163.946). Τα 1.113 καταγράφηκαν το περασμένο Σάββατο ακολουθώντας τη δυνατή ροή των κρουσμάτων των προηγούμενων εργάσιμων ημερών, και τα 733 χθες, αποτυπώνοντας τη μείωση τεστ και συνεπώς κρουσμάτων που καταγράφεται κάθε Κυριακή και αργία.

Η σύγκριση με τις προηγούμενες Κυριακές είναι ενδεικτική του διαφαινόμενου τρίτου κύματος. Την περασμένη Κυριακή, τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 484 κρούσματα της λοίμωξης Covid-19, κατά 51% λιγότερα σε σχέση με χθες. Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου τα κρούσματα κορωνοιού ήταν 334. Δηλαδή τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες υπερδιπλασιάστηκαν. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 237 θετικά κρούσματα (υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ένα αιφνίδιο lockdown από 3 έως 11 Ιανουαρίου) ενώ στις 10 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 445 κρούσματα.

 Είναι προφανές πως τα 733 κρούσματα της πρώτης Κυριακής του Φεβρουαρίου προοιωνίζονται περαιτέρω άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης και τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να αναμένουν την πρώτη “καθαρή” επιδημιολογική εικόνα από την Τρίτη και μετά.

Αναμένονται έως και 2.200 κρούσματα ημερησίως αυτήν την εβδομάδα

Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας αποτύπωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα έχει σαφή επιδείνωση εάν συγκριθεί η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου με την πρώτη του Φεβρουαρίου – την περασμένη εβδομάδα είχαν καταγραφεί 892 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως, έναντι 625 κρουσμάτων ημερησίως που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Συρροές σε εργασιακούς χώρους, η μη τήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η ενδοοικογενειακή μετάδοση και οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια είναι οι βασικοί παράγοντες που όπως είπε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε αυτή τη φάση πυροδοτούν την έκρηξη της επιδημίας.

Πλέον αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουν έως και 2.000-2.200 στο τέλος της εβδομάδας.

Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο – μέχρι χθες ανέρχονταν σε 403. Οσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη, σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 397 δείγματα θετικά για το “βρετανικό” μεταλλαγμένο στέλεχος και έξι για το “νοτιοαφρικανικό”. Μάλιστα, τα δύο τελευταία κρούσματα της “νοτιοαφρικανικής” μετάλλαξης εντοπίστηκαν στα Ιωάννινα.

Γώγος: Δεν αποκλείεται σκληρό lockdown

Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για την πιθανότητα ενός σκληρού ολικού lockdown.

«Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχιτικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση», ανέφερε, στο δελτίο ειδήσεων του Mega, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού το Σαββατοκύριακο.

 «Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown», δήλωσε ερωτηθείς για την πιθανότητα ολικού lockdown.

«Τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά. Χρειάζεται τήρηση των μέτρων. Να εφαρμόσουμε τα ήδη υπάρχοντα», πρόσθεσε.

«Ένα επιπλέον πρόβλημα προστίθεται το θέμα των μεταλλάξεων. Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας. Τα δεδομένα που έχουμε για τα εμβόλια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται, τουλάχιστον για την βρετανική μετάλλαξη. Για την νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη υπάρχει μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκή. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα όλοι. Όσο μένουμε ανεμβολίαστοι οι πιθανότητες να έρθουν καινούργιες μεταλλάξεις αυξάνονται», σημείωσε αναφορικά στις μεταλλάξεις και τα εμβόλια.

«Μάχη» για τον περιορισμό του τρίτου κύματος 

Η ανησυχητική κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας οδήγησε στην εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου με ισχύ μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Όπως είναι γνωστό, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική η κυκλοφορία θα επιτρέπεται τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 18:00, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων. Σε αυξημένη επιτήρηση τέθηκαν η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκίδα, η Πάτρα και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης καθώς το ιικό τους φορτίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρθούν και εκεί επιπλέον μέτρα.

Γενικά, τα καταστήματα θα λειτουργούν πλέον μόνο με click away σε όλη την χώρα. Μεταξύ άλλων, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κομμωτήρια, κουρεία, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ΟΠΑΠ και ΚΤΕΟ. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7:00 έως τις 20:00 και μόνο. Το Σάββατο παραμένουν όλα κλειστά, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7:00 μέχρι τις 17:00. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο μετά από τη γνωστή πλέον αποστολή SMS.

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, παραμένουν ανοιχτές όλες οι βαθμίδες σε όλη την χώρα, εκτός από τις «κόκκινες» περιοχές. Για τους δήμους και τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «κόκκινο» ισχύουν αλλά μέτρα.

Οι περιοχές αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και σε κάθε μια εξ’ αυτών θα λειτουργεί διαφορετικά. Αναλυτικότερα από σήμερα:

• Θα πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις Δημοτικές Ενότητες Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου.

• Δια ζώσης εκπαίδευση για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και εξ αποστάσεως για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις Δημοτικές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου.

• Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα Λύκεια και τα Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις στις περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, στους δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Ηλεία, Ζακύνθου, Τεμπών, Πύδνας-Κολινδρού στην Πιερία, Ρεθύμνης, Διρφύων-Μεσσαπίων στην Ευβοία, Τανάγρας, Εορδαίας στην Κοζάνη, Θηβαίων και Σπάρτης.

• Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Εξ’ αποστάσεως θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης.

Πληθαίνουν, όμως, και οι σχολικές μονάδες (έχουν ξεπεράσει τις 330) που βάζουν λουκέτο εξαιτίας κρουσμάτων σε μαθητές και καθηγητές. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, δηλώνοντας «πως θα ήταν εγκληματικό να κλείσουν τα σχολεία για όλη την διάρκεια της πανδημίας… Προχωρούμε με πολύ προσεκτικά βήματα, μελετώντας σε καθημερινή βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ακούγοντας με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών. Κατά το διάστημα αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων η διδασκαλία προχωρά μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, ενώ παρακολουθείται πολύ στενά η κάλυψη της ύλης».

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την πραγματική οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως εξήγησε, εντός του 2020 η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δισ ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. «Τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δισ. Θα ρίξουμε περίπου 3 δισ ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση θα γίνει προσεχώς. Το συνολικό κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης το 2020 ανήλθε στα 24 δισ, ενώ στο 2021 έχουν δοθεί 7,5 δισ.

Eξειδίκευση μέτρων από Σταϊκούρα

Σήμερα, εξειδικεύονται από τον υπουργό Οικονομικών και τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την εστίαση, τα οποία θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους.

Με βάση τα νέα εξειδικευμένα μέτρα:

• Καθόλου ενοίκιο δεν θα πληρώσουν για τον Μάρτιο επιχειρήσεις που είναι κλειστές.

• Θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ.

• Θα ενισχυθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή με ακόμα 1,5 δισ. ευρώ.

Ακόμα, ξεκινάει το πρόγραμμα πάγιων δαπανών, καθώς και άλλα εργαλεία για την ενίσχυση της εστίασης.

Η διασπορά του ιού

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 733 νεα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 163.946. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6037 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 52276 (61%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικά η χθεσινή διασπορά ανά Περιφερειακή Ενότητα: Αττική 360, Βόρειος Τομέας Αθηνών 72, Δυτική Αττική 12, Δυτικός Τομέας Αθηνών 50, Κεντρικός Τομέας Αθηνών 102, Νότιος Τομέας Αθηνών 52, Νήσοι 5, Πειραιάς 38, Θεσσαλονίκης 76, Αιτωλοακαρνανίας 2, Αργολίδας 7, Αρκαδίας 6, Αχαϊας 71, Βοιωτίας 9, Γρεβενών 3, Δράμας 4, Έβρου 7, Εύβοιας 21, Ζακύνθου 9, Ηλείας 16, Ηρακλείου 9, Θεσπρωτίας 1, Θήρας 2, Ιωαννίνων 6, Καλύμνου 19, Καρδίτσας 4, Κεφαλληνίας 1, Κοζάνης 1, Κορινθίας 3, Λακωνίας 1, Λάρισας 7, Λασιθίου 6, Μαγνησίας 4, Μεσσηνίας 1, Μυκόνου 1, Ξάνθης 2, Πιερίας 4, Ρεθύμνου 19, Ροδόπης 3, Σάμου 2, Τρικάλων 5, Φθιώτιδας 4, Φλώρινας 1, Χαλκιδικής 10 και υπό διερεύνηση 14.

Παρά το «καμπανάκι» των επιδημιολόγων και την προσπάθεια να αποτραπεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, επικρατεί και μια συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω της συνεχούς αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.

Αλλαγές, όμως, υπάρχουν και για τις μετακινήσεις εκτός νομών. Θεσπίστηκε το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό και πιθανολογείται ότι είναι από τα τελευταία που θα αρθούν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά. Εξαιρούνται όσοι μετακινούνται α) από και προς την εργασία τους, β) για λόγους υγείας, γ) για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Η πρόεδρος του Kεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα δήλωσε ότι παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένος αριθμός εισαγωγών. Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκανε λόγο για δυο δύσκολες εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας με πιθανή αύξηση κρουσμάτων και θανάτων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθυνόμενος στους πολίτες είπε: «Ξέρουμε ότι ύστερα από 11 μήνες προσπάθειας, όλοι έχουμε κουραστεί. Δίνουμε, όπως όλος ο κόσμος, μια διαρκή μάχη. Δεν είναι εύκολο. Φαίνεται, όμως, ήδη φως, καθώς η έναρξη των εμβολιασμών μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας υπομονή και επιμονή. Για να παραμείνουμε ασφαλείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία».

Συνεχίζει να ισχύει κανονικά η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ο 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους, η απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, η απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων και επιβάλλεται η εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.