Στη «μάχη» για τους επετειακούς εορτασμούς για το 1821 και το Πολεμικό Μουσείο

Στην προσαρμογή του Πολεμικού Μουσείου στη σύγχρονη εποχή και στην τοποθέτησή του ανάμεσα στους κορυφαίους πολιτιστικούς και ιστορικούς προορισμούς της Αθήνας προχωρά η νέα διοίκηση του, που, υπό την προεδρεία του  Αναστάσιου Λιάσκου, έχει ήδη σε εξέλιξη μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που σαν στόχο έχουν να βγάλουν από το τέλμα και να αναβαθμίσουν το ίδρυμα, στην κατοχή του οποίου βρίσκονται χιλιάδες ιστορικά κειμήλια. Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται άλλωστε και η ανάληψη της προεδρίας του διοικητικού συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου από τον Αναστάσιο Λιάσκο.

Μία τοποθέτηση που αποτέλεσε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θα μπορούσε μέχρι ενός σημείου να χαρακτηριστεί ακόμη και ιστορική, αφού ο Αναστάσιος Λιάσκος είναι ο πρώτος πρόεδρος από ιδρύσεως του Μουσείου που δεν είναι απόστρατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως εκείνο που μέτρησε δεν ήταν τόσο η ανάγκη να τηρηθεί μία αναχρονιστική παράδοση, όσο να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η περαιτέρω ανάδειξη του Πολεμικού Μουσείου μέσα από τις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο και των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821.

polemiko_m
Ο Αναστάσιος Λιάσκος ο πρώτος πολίτης που αναλαμβάνει πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου
«Η σύνθεση του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου προβλεπόταν από τον ιδρυτικό του Νόμο του 1969 και αποτελείτο από πέντε ανώτατους Αξιωματικούς και δύο πολίτες. Πρόεδρος του δ.σ τοποθετείτο μόνον ανώτατος Αξιωματικός.

Με τροπολογία που έγινε, δύναται ο Πρόεδρος να είναι είτε Αξιωματικός είτε Πολίτης. Η σύνθεση του δ.σ δεν μεταβάλλεται παραμένουν δηλαδή οι πέντε ανώτατοι Αξιωματικοί και οι δύο πολίτες.

Η θέση του προέδρου είναι άμισθη, όπως και των μελών.

Κανένα αντίστοιχο Μουσείο της Ευρώπης δεν έχει δ.σ με αμιγή στρατιωτική σύνθεση, αλλά με μέλη που κατέχουν γνωστικά το Μουσειακό αντικείμενο. Η μέχρι πρότινος τοποθέτηση ανώτατου Αξιωματικού, ως Προέδρου του δ.σ του Πολεμικού Μουσείου, δεν συνδεόταν συνήθως με τις γνώσεις του στο μουσειακό αντικείμενο και τα ιστορικά κειμήλια, παρότι μπορεί να ήταν ικανός Αξιωματικός», αναφέρει σχετικά ο κ. Λιάσκος.

liaskosΗ ανάληψη της προεδρίας του Πολεμικού Μουσείου από έναν πολίτη όμως δεν ήταν καθόλου μία εύκολη υπόθεση, αφενός διότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό από μία μερίδα στρατιωτικών, αφετέρου γιατί η προηγούμενη διοίκηση απέφυγε να παραδώσει καθήκοντα στο νέο δ.σ που ανέλαβε τον περασμένο Αύγουστο, εξαφανίζοντας τους φακέλους με τις δράσεις και τις εκκρεμότητες του μουσείου.

«Θα πρέπει να επισημάνω πως η προηγούμενη Διοίκηση ανακλήθηκε από τα καθήκοντά της στις 13-7-2020 με σχετική απόφαση του ΥΕΘΑ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και ύστερα από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε, σε συνέχεια των ειδικών ελέγχων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ) του ΥΠΕΘΑ και τη σχετική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΄΄για λόγους που ανάγονται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους…..΄΄. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, με την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Αύγουστο 2020, αντιμετώπισε πλήθος εκκρεμοτήτων και παραλείψεων, οι οποίες καταγράφονταν για σειρά ετών – και μάλιστα κατ’ επανάληψη – τόσο στα Φύλλα του Ειδικού Ελέγχου ΥΠΕΘΑ/ΥΕΥ, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.


Επίσης, εντοπίσθηκαν φαινόμενα αμελειών και κακοδιοίκησης από το προηγούμενο δ.σ, με νοοτροπία «παρέας», καθώς συγκαλούσε Διοικητικά Συμβούλια απευθύνοντας πρόσκληση επιλεκτικά και τούτο σε συγκεκριμένα μέλη, αγνοώντας παρατύπως τους μη αρεστούς και καταχωρώντας στα Πρακτικά των δ.σ με διαφορετική αρίθμηση, ώστε να μη γίνονται αντιληπτά από τα μέλη του δ.σ. που δεν είχαν προσκληθεί. Είναι εξάλλου θλιβερό, αντιθεσμικό και πρωτόγνωρο για την πολυετή ιστορία του Πολεμικού Μουσείου, το γεγονός ότι από το προηγούμενο δ.σ. δεν εμφανίσθηκε κανένα Μέλος, για να ενημερώσει – έστω στοιχειωδώς – το νέο δ.σ για θέματα και δράσεις που αφορούν στο Πολεμικό Μουσείο, παρά τις τηλεφωνικές και έγγραφες εκ μέρους μας προσκλήσεις. Ως εκ τούτου, δεν πραγματοποιήθηκε η προβλεπόμενη, ως είθισται, παράδοση – παραλαβή καθηκόντων» τονίζει ο κ. Λιάσκος.

Όντως ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες ιστορικών κειμηλίων και έχοντας ιδρύσει δύο ιστορικά Πολεμικά Μουσεία: το ένα στην Εύβοια και το άλλο στη Ζάκυνθο, ο κ. Λιάσκος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Συγγραφέας ιστορικών βιβλίων με συμμετοχή στην οργάνωση και συνδιοργάνωση δεκάδων ιστορικών εκθέσεων σε όλη την Ελλάδα και έχοντας τιμηθεί κατ’ επανάληψη από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για τη συγκεκριμένη δραστηριότητά του, ο κ. Λιάσκος έχει ήδη από το 2008 παραχωρήσει ολόκληρη τη Συλλογή του που αποτελείται από χιλιάδες κειμήλια, στο Πολεμικό Μουσείο, προκειμένου να ιδρυθεί παράρτημα του στη Χαλκίδα.

polemiko_mousio
«Στόχος μας είναι έως το τέλος της θητείας μας να παραδώσουμε ένα τελείως αναβαθμισμένο Πολεμικό Μουσείο: διαδραστικό, ελκυστικό και ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό δρομολογήσαμε άμεσα ενέργειες αποκατάστασης των λειτουργικών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, και κυρίως με σκοπό τη μουσειακή αναβάθμιση, αποκαταστάθηκε η αισθητική του Μουσείου και των Παραρτημάτων του, η διαδραστικότητα, και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του ιδρύματος με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα. Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε Διευθυντής και υποβάλλεται Οργανισμός ύστερα από δεκαετίες. Στελεχώθηκαν η Οικονομική και Νομική υπηρεσία. Έγιναν περικοπές δαπανών ύψους 50.000 ευρώ ετησίως που αφορούσαν συμβάσεις Λογιστή, Δικηγόρου και 20 κινητών τηλεφώνων. Τα στελέχη και οι Στρατεύσιμοι αξιολογούνται, με βάση τις Μουσειακές γνώσεις και παράλληλα εκπαιδεύονται στο Μουσειακό αντικείμενο.

Αποκαθίστανται οι Ηλεκτρονικές Εφαρμογές και η Ιστοσελίδα. Πραγματοποιήθηκαν ήδη επισκευές και συντηρήσεις, τόσο στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, όσο και στα Παραρτήματά του, προάγοντας την λειτουργική και αισθητική αποκατάστασή του. Επίσης αξίζει να σημειώσουμε πως παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η μουσειακή αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου και των Παραρτημάτων του – ανατρέποντας την παρωχημένη στατική τους εικόνα – με διοράματα (ζωντανές απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων), οθόνες, βίντεο, διαδικτυακές δράσεις και γενικότερα ενέργειες που προάγουν τη διαδραστικότητα» επισημαίνει ο κ. Λιάσκος. Έπειτα από μία μακρά πορεία στην πολιτική και έχοντας υπηρετήσει σε υπουργικούς αλλά και διοικητικούς θώκους της Πολιτείας (Νομάρχης, Βουλευτής, Υφυπουργός, Γενικός Γραμματέας), ο κ. Λιάσκος σημειώνει πως βασικός του σκοπός είναι η θητεία του στην προεδρία του Πολεμικού Μουσείου να συνδεθεί με μία στροφή του ιδρύματος και των παραρτημάτων του προς την εξωστρέφεια, με ενέργειες και συνεργασίες με ιδιωτικούς και δημόσιους Φορείς, προκειμένου να αναγνωρισθεί και να αναδειχθεί ευρύτατα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προχωρήσαμε σε μία σειρά ενεργειών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Μουσείου. Ενδεικτικά αναφέρω πως στο πλαίσιο αυτό διαμορφώσαμε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού. με Φορέα Συντονισμού το Πολεμικό Μουσείο, για την ανάπτυξη του Ιστορικού Στρατιωτικού Τουρισμού (Military Tourism).

Υπογράψαμε συμβάσεις συνεργασίας, με μηδενικό κόστος για το Μουσείο, με: το Αεροδρόμιο ΄΄Ελευθέριος Βενιζέλος΄΄ για συνδιοργάνωση προβολής της Παλιγγενεσίας του 1821. Με την Εταιρεία «ΔΕΣΣΥΛΑΣ Α.Ε» για την δημιουργία και παραγωγή, υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου, επιτραπέζιων εκπαιδευτικών παιχνιδιών, με προβολή ιστορικών γεγονότων και Αγωνιστών του 1821. Με την εταιρεία «ΕΝΑΛΕΙΑ», η οποία βραβεύτηκε ως Κορυφαία από τον ΟΗΕ και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την περιβαντολογική της δράση. Παράλληλα αναπτύξαμε συνεργασία με την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και το Φιλελληνισμό (Ε.Ε.Φ) για την κατασκευή του «Μνημείου Φιλελλήνων» στο οποίο θα αναγράφονται 1400 ονόματα Φιλελλήνων του 1821 και την τοποθέτησή του στον περίβολο του Μουσείου.

Πρόκειται για την κορυφαία εκδήλωση, εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821. Θα πραγματοποιηθεί πανηγυρικά, με τη συμμετοχή αναβιωτών Φιλελλήνων. Η τοποθέτηση του Μνημείου υλοποιεί τη δέσμευση του Ελληνικού Κράτους προς τους Φιλέλληνες, όπως προβλέπεται στο Η΄ ψήφισμα της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης το 1829 επί Καποδίστρια. Επίσης συμμετέχουμε στην Ετήσια Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας και Αμυντικών Εξοπλιστικών Συστημάτων (DEFEA 2021), που θα πραγματοποιηθεί από 11 έως 13 Μαΐου 2021, στον Εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo Centre στην περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με εκθεσιακό περίπτερο απεικόνισης του 1821, στο οποίο θα υπάρχουν εκθέματα, οθόνες και βίντεο.

Την τελευταία ημέρα της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με διοργανωτή το Πολεμικό Μουσείο. Είναι ταυτόχρονα σημαντικό να αναφέρουμε πως αναπτύξαμε συνεργασία με εταιρεία για την ψηφιοποίηση Ιστορικών Αρχείων, το οποίο έχει κόστος στην αγορά τουλάχιστον 500.000 ευρώ, αλλά με μηδενικό κόστος για το Μουσείο ύστερα από σύμπραξη. Και παράλληλα τρέχουμε μια σειρά από δράσεις όπως η υλοποίηση Ψηφιακής Δράσης «Πολεμικό Μουσείο στο Σπίτι» και Τηλεοπτικές Παραγωγές και Συνεργασίες με Εφημερίδες. Η κατασκευή «Διοραμάτων», με απεικονίσεις ιστορικών γεγονότων Περιόδων (επανάσταση 1821, εποποιΐα 1940, Ιερός Λόχος 1942, Πόλεμος Κορέας 1950 κλπ).

polemiko_mouseio_photo
Η ανάδειξη και προβολή των Δράσεων, συνεργασιών και συμπράξεων του Πολεμικού Μουσείου, μέσω τηλεοπτικών, ραδιοφωνικών, διαδικτυακών κ.α συνεντεύξεων» τονίζει ο νέος πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου. Πέρα πάντως από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί ως προς την εξωστρέφεια του Πολεμικού Μουσείου, η σημαντική έκθεση Ιστορικών κειμηλίων που έχει στην κατοχή του και οι ποικίλες δράσεις αναφορικά με προβολή των αγώνων του Ελληνικού Έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, έχουν αναγάγει το εν λόγω ίδρυμα σε βασικό θεματοφύλακα της ιστορικής συνέχειας και ενότητας του Ελληνισμού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξάλλου πως το Πολεμικό Μουσείο λειτουργεί και ως χώρος έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης, συντήρησης και διαφύλαξης εκμαγίων, ενθυμίων κλπ, καθώς και ως χώρος διοργάνωσης περιοδικών Εκθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εξαιρετικά σημαντική κρίνεται και η συμμετοχή του στους εορτασμούς της Πολιτείας για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως αναφέρει ο κ. Λιάσκος, προς αυτή την κατεύθυνση έχει προγραμματιστεί και ήδη εκτελείται μια πληθώρα δράσεων όπως η κυκλοφορία Επετειακού Ημερολογίου (εκδόθηκε). Η έκδοση Επετειακού Λευκώματος, με παρουσίαση του βίου των αγωνιστών, των όπλων και της αρματωσιάς τους. Η παραγωγή Αναμνηστικών Μεταλλίων και Εμβλημάτων, καθώς και Βίντεο Αναβιωτών κλπ. Η διεξαγωγή ημερίδων και ομιλίων με συνδιοργανωτές ποικίλους Φορείς. Συνεργασίες σε μελοποιημένη ποίηση των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», του Άγγελου Σικελιανού, με καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και ερμηνευτές για την παραγωγή, μετάδοση και παρουσίαση Συμφωνικών Έργων και μουσικών Αφιερωμάτων για το 1821.

Συνεργασίες με το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια, καθώς και με άλλους Φορείς, όπου με κειμήλια, βίντεο και εικόνες, θα αναδεικνύεται ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας του 21. Δωρεάν διανομή των – υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου – εκατοντάδων παιχνιδιών στην Ομογένεια και σε Ελληνικά Ιδρύματα που για διαφόρους λόγους φιλοξενούν παιδί.