Σπυράκη: Είμαστε σε πόλεμο με την AstraZeneca, αθετεί τη συμφωνία με την ΕΕ

«Είμαστε σε πόλεμο γιατί η AstraZeneca διοχετεύει τα εμβόλια στη Μεγάλη Βρετανία ενώ δεν έχει παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις ποσότητες για τις οποίες έχει δεσμευτεί» παραδέχθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104.6.

Η κυρία Σπυράκη επέκρινε την τακτική της AstraZeneca λέγοντας ότι «η εταιρία προτιμά να διοχετεύει τα εμβόλιά της σε τρίτες χώρες, όπου οι τιμές πώλησης είναι πιο ακριβές και να αθετεί τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων, στα οποία έχει δεσμευτεί με την Κομισιόν, παρότι είχε χρηματοδοτηθεί στη έρευνά της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν συγκεκριμένες ρήρτες για την παράδοση».

Όπως εξήγησε «η AstraZeneca είχε δεσμευτεί για το πρώτο τρίμηνο να δώσει 80 εκατ. δόσεις, έριξε την ποσότητα αυτή στις 31 εκατομμύρια και αυτή την ώρα λέει θα καθυστερήσει κι άλλο η παράδοση», διαμηνύοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να μείνει με δεμένα χέρια».

Προειδοποίησε δε και τις άλλες εταιρίες ότι «αν πάμε σε εμπορικό πόλεμο με βάση τα εμβόλια δεν θα έχουμε καλή κατάληξη. Η ΕΕ θα εξαντλήσει όλη την πίεση και τα μέσα που διαθέτει ώστε να μην φεύγουν εμβόλια που παράγονται στο έδαφός της, όπως της Pfizer προς τρίτες χώρες. Αυτή η σφαίρα έχει φύγει, γίνονται ήδη τέτοιες συζητήσεις».

«Η Pfaizer φαίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις παραδόσεις» τόνισε η κυρία Σπυράκη, σημειώνοντας επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε αρκετά εμβόλια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να εμβολιαστούν οι πληθυσμοί όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει κάθε χώρα. Είναι μία μετάθεση στο χρόνο βέβαια αυτό», παραδέχθηκε.

Διευκρίνισε τέλος ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν οι ευρωβουλευτές χθες, το εμβόλιο της AstraZeneca, έχει αποτελεσματικότητα 82%, απαντώντας έτσι σε γερμανικά δημοσιεύματα για την απόδοση σε ηλικίες άνω των 80 ετών.