Κατρούγκαλος: Πότε θα αποσυρθούν τα αλυτρωτικά σχολικά βιβλία των Σκοπίων;

Για παραμονή «στοιχείων αλυτρωτισμού» στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων και στασιμότητα στο ζήτημα της προστασίας των Μακεδονικών προϊόντων κάνει λόγο ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με την γειτονική χώρα στο πλαίσιο των επιταγών της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «υστέρηση» στην λειτουργία των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και για τα εμπορικά σήματα «με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μην σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από την Μακεδονία».

Ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει στην ερώτησή του πως «στις 25 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώθηκαν ήδη δύο έτη από την κύρωση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παρά όμως την αναγνώριση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του προωθητικού της ρόλου και την παραδοχή ότι πρέπει «να τηρηθεί και να τιμηθεί», παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα υστέρησης στην πλήρη εφαρμογή της και πολλά κρούσματα κακοφωνίας, διγλωσσίας και υποκρισίας εκ μέρους υπουργών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας είναι τα εξής:

· Η πολύμηνη καθυστέρηση ψήφισης των εξής νομοσχεδίων που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την ίδρυση Συντονιστικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία», «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας σχετικά με την Εναέρια Αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» (κατατεθειμένα στις 15-9-2020) και «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την Επιτάχυνση της Διαδικασίας Ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (κατατεθειμένο στις 14/9/2020).

· Η σημαντική υστέρηση στη λειτουργία των επιτροπών για τα σχολικά βιβλία (άρθρο 8 παρ. 5 της Συμφωνίας) και για τα εμπορικά σήματα (άρθρο 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας), με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιχεία αλυτρωτισμού στα βιβλία της γειτονικής χώρας και να μην σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος στο μείζον ζήτημα της προστασίας προϊόντων από την Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων, στις 10/6/2019, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία είχαν συμφωνήσει στην άμεση τροποποίηση των σχολικών βιβλίων της δεύτερης σε σχέση με την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας».

Ο ίδιος αναφέρεται και στην πρόσφατη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να υποστηρίξει πως «Είναι προφανές ότι η αντίθεση ορισμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν αποτελεί δικαιολογητικό λόγο για τις παραπάνω καθυστερήσεις, που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα, ούτε για την εν γένει ομηρεία της κυβέρνησης σε σημαντικούς τομείς της εξωτερικής πολιτικής» και ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: «Πότε προτίθεται να εισαγάγει στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια προς κύρωση τα προαναφερθέντα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία; Πότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης ή τροποποίησης των σχολικών βιβλίων με αλυτρωτικό περιεχόμενο της χώρας αυτής; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης του άρθρου 1 παρ. 3 εδ. θ της Συμφωνίας των Πρεσπών για την προστασία προϊόντων από τη Μακεδονία; Τα ζητήματα των σχολικών βιβλίων και της προστασίας προιόντων τέθηκαν στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Οσμάνι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 14.1.2021; Mε ποια εκ μέρους του απάντηση;»