Πακιστανοί πετάνε τα τουρκικά F-16 στο Αιγαίο – Αντιμέτωποι με τους Έλληνες πιλότους

Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας μας είναι πολύ πιθανό να εμπλέκονται σε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο με… πακιστανούς πιλότους!

Αυτό αναφέρει ένα ισραηλινό think tank, το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, επισημαίνοντας ότι η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, είχε ως αποτέλεσμα η Πολεμική Αεροπορία της χώρας να χάσει σχεδόν το ήμισυ της δύναμης της.

Από τους 1.350 πιλότους προ της απόπειρας πραξικοπήματος, μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν έμειναν μόλις 680 αναγκάζοντας την Τουρκία να ζητήσει βοήθεια από τη σύμμαχό της το Πακιστάν για να… νοικιάσει πιλότους και να πετάνε τα F- 16.

Η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες εκκαθαρίσεις και φυλακίσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών της τουρκικής αεροπορίας μειώθηκε στους 44 από τους 72 πριν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η δύναμη της πολεμικής αεροπορίας, όμως συνέχισε να ελαττώνεται, αφού οι απομακρύνσεις συνεχίζονταν και έτσι πλέον έφτασε κάτω από 400 πιλότους.

Έτσι αποφάσισαν να “νοικιάσουν” πακιστανούς μέχρι να μπορέσουν να ξαναβγάλουν δικούς τους, τούρκους πιλότους F-16.

Δεν είναι γνωστό, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, πόσοι πακιστανοί πιλότοι εξακολουθούν να πετάνε τα τουρκικά αεροπλάνα και εάν οι Τούρκοι έχουν καλύψει ήδη τα κενά.

Μάλιστα όπως επιμένουν οι πληροφορίες, η Τουρκία επανάφερε συνταξιούχους της Turkish Airlines για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πτητικές ανάγκες πάνω από το Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, συναντήθηκε με τους πακιστανούς πιλότους, ενώ περιέγραψε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, σαν… «ένας λαός σε δύο κράτη».