Πώς ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια – Τι αλλάζει για φροντιστήρια, ταξί, πρακτορεία ΟΠΑΠ

Τη θετική ψήφο της Επιτροπής των ειδικών απέσπασε χθες κατά την εβδομαδιαία συνεδρίασή της το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, παρακολουθώντας και τις κυβερνητικές προτεραιότητες, αλλά στο χρόνο που οι λοιμωξιολόγοι υπέδειξαν, δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου. Έχοντας, δηλαδή, μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για την αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά το άνοιγμα της αγοράς.

Την ίδια ώρα, η έγκριση των ειδικών για την επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διά ζώσης διδασκαλία χαιρετίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως να επισημαίνει ότι «η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία». Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, «γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς», τόνισε η υπουργός, καθώς η πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης θα κρίνει και την έκβαση της σχολικής χρονιάς.

Στο δρόμο προς τις σχολικές αίθουσες θα κατευθυνθούν την 1η Φλεβάρη οι μαθήτριες και οι μαθητές όλης της χώρας πλην όμως των «κόκκινων» περιοχών, όπου τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με τηλεκπαίδευση, παρότι τα λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Συνέχεια στην τηλεκπαίδευση

Σε όλες, «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, κλειστά παραμένουν ως κτιριακές υποδομές, αλλά θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση:

· πανεπιστήμια

· Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας,

· Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης,

· φροντιστήρια,

· κέντρα ξένων γλωσσών,

· Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Oριζόντια μέτρα προστασίας

Ταυτόχρονα, οριζόντια θα ισχύουν για όλες τις βαθμίδες πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων των Γυμνασίων και των Λυκείων από 1ης Φεβρουαρίου:

· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

· διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

· σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

· χρήση αντισηπτικών

· σχολαστικοί καθαρισμοί,

· τακτικοί αερισμοί των χώρων,

· μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.,

· σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,

· επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα.

Παράλληλα, δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό προσφέρεται μέσα από την ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, της οποίας μπορούν να κάνουν χρήση εκπαιδευτικοί αλλά και μαθητές άνω των 16 ετών.

Πρόνοια για τους φοιτητές

Τριήμερη άδεια μετακίνησης θα παρέχεται και για τους φοιτητές που επιθυμούν να μεταβούν στον τόπο σπουδών τους, προκειμένου να ξενοικιάσουν τη φοιτητική τους κατοικία, εφόσον επιδεικνύουν το αποδεικτικό, μισθωτήριο συμβόλαιο, όπου καταγράφεται η ημερομηνία λήξης της μίσθωσης από το TAXISNET.

Ακόμη, όμως, και η επαναφορά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο φυσικό της χώρο, δηλαδή στις σχολικές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να εξελιχθεί ανεπηρέαστα από την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία κατέγραψε χθες 585 νέα κρούσματα στη χώρα, παραμένοντας «δυναμικά» παρούσα. «Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, της επιτρέπει να προχωρά με μικρά, προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα» σχολίασε σχετικά χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας το λόγο μετάθεσης της επανεκκίνησης μιας σειράς κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων σε δεύτερο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτές, η άρση της απαγόρευσης για το κυνήγι και το ψάρεμα, αλλά και το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, το οποίο εξαρτάται και από την εποχικότητα, δηλαδή τις χειμερινές, καιρικές συνθήκες.

Αντίθετα, από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Υπάρχουν 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα

Σταθεροποίηση της επιδημίας στην επικράτειας, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά φαίνεται δεν είναι εύκολο να μειωθούν αισθητά περαιτέρω τα κρούσματα λόγω και του χειμώνα και ο ιός συνεχίζει να είναι ανάμεσά μας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είπε ότι υπάρχουν 6.000 ενεργά διαγνωσμένα κρούσματα- με τα μισά στην Αττική, η οποία και ανησυχεί τους ειδικούς καθώς δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων είναι μεγαλύτερος, διότι δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς.

Ανέφερε πως ο 7ήμερος μέσος όρος είναι 467 κρούσματα ανά ημέρα, είπε ότι ακόμα δεν μπορεί να εκτιμηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα κρούσματα, ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα των Ελλήνων με τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την διάρκεια των γιορτών.Μαγιορκίνης: Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό

Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων στην επικράτεια και έχουμε εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίηση και ύφεσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, εάν υπάρξει χαλάρωση, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ covid. Καταγράφονται καθημερινά 100 εισαγωγές και -όπως είπε- ένα ποσοστό θα χρειαστεί διασωλήνωση. Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει μειωθεί κατά 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στην ηλικιακή κατανομή.

«Είμαστε σε μάχη με τον χρόνο και τον κακό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε τα όπλα μας, τα οποία είναι τα μέτρα προστασίας, και πως η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να προτείνει εκ νέου μέτρα για την αποφυγή διασποράς εάν χρειαστεί.

Ο χάρτης των τοπικών lockdown

Τις «επιδόσεις» στις περιοχές με επιβαρυμένο ιικό φορτίο γνωστοποίησε ακόμη χθες ο κ. Χαρδαλιάς, αναπροσαρμόζοντας τις επόμενες ημέρες τα δεδομένα ως εξής:

Άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων θα ισχύσει από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί για:

· την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,

· τις Τοπικές Κοινότητες Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας- Λασιθίου και

· τη νήσο Κάλυμνο.

Αντίθετα, λήψη πρόσθετων μέτρων από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι την ίδια ώρα της 1ης Φεβρουαρίου θα ισχύσει:

για τον οικισμό Ρομά της δημοτικής ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

Επιπλέον, την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι την 1η Φεβρουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή:

Ακόμη, τα μέτρα παρατείνονται για μια εβδομάδα ακόμα, έως την 1η Φεβρουαρίου καθώς το ιικό φορτίο δεν έχει υποχωρήσει στον επιθυμητό βαθμό, στις ακόλουθες περιοχές:

· στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

· στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,

· στο δήμο Σπάρτης

· στο δήμο Εορδαίας

· στη δημοτική Κοινότητα Κρόκου του δήμου Κοζάνης και

· στην δημοτική Ενότητα Σιάτιστας του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,

· στο δήμο Ασπροπύργου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Στο μάτι… της Πολιτικής Προστασίας

Έκκληση απηύθυνε ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς στους κατοίκους του δήμου Αχαρνών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων λόγω αύξησης των κρουσμάτων, ενώ την προσοχή των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των μέτρων ζήτησε ο Υφυπουργός από τους κατοίκους:

· στους δήμους Κομοτηνής και Μαρώνειας-Σαπών της περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης,

· στο δήμο Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και

· στο δήμο Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

«Δεν μας παίρνει»

Οι εκκλήσεις του κ. Χαρδαλιά υπαγορεύονται εν πολλοίς από τα μαθηματικά μοντέλα παρακολούθησης της πανδημίας στη χώρα, καθώς «Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος» περιέγραψε χθες στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ προειδοποίησε πως «δεν μας παίρνει να ανοίξουμε άλλες δραστηριότητες».

Λιανεμπόριο με κανόνες

Για το λόγο αυτό, στην επικαιροποίηση των όρων λειτουργίας της αγοράς προχώρησαν χθες τα αρμόδια υπουργεία εκδίδοντας σχετικό ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο, το λιανεμπόριο θα κινείται και μετά τις 25 Ιανουαρίου ως εξής:

· Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

· Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων αύριο, Κυριακή 24 Ιανουαρίου, με ώρα έναρξης της λειτουργίας στις 11 το πρωί.

· Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

· Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή.

· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

· Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Για τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, αλλά και τις διαιτολογικές υπηρεσίες ισχύουν:

· Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

· Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

· Υποχρεωτική ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Επιμένει ο κορωνοϊός στην Αττική με 248 στα 585 νέα κρούσματα – 28 νεκροί, 288 διασωληνωμένοι

Ανακοινώθηκαν 585 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151041, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5822 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46487 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 202 (70.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 28 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5598 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3302 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατανομή

Συγκεκριμένα, από τα 585 νέα κρούσματα, τα 11 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Έτσι από τα 574 εγχώρια κρούσματα, τα 248 είναι στην Αττική, ενώ 64 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.