Ακραίοι Τούρκοι εθνικιστές επικρίνουν «ιέρακα» Τούρκο διπλωμάτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Τούρκος διπλωμάτης που αναμένεται να συμμετέχει στις επικείμενες διερευνητικές επαφές ανάμεσα σ’ Ελλάδα και Τουρκία, φέρεται στο παρελθόν ν’ άσκησε κριτική στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», με αποτέλεσμα σήμερα να στοχοποιείται από εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, που ζητούν τη μη συμμετοχή του.

Ο λόγος για τον 55χρονο πρέσβη Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντή στο τουρκικό ΥΠΕΞ και υπεύθυνο για τις Θαλάσσιες, Αεροπορικές και Συνοριακές Υποθέσεις. Ο Erciyes, θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης με γνώση στα ελληνοτουρκικά και στο παρελθόν συμμετείχε στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σε συνέδριο που συμμετείχε στις 18/2/2020 στις ΗΠΑ, με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Erciyes εξέφρασε την άποψη πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, όπως ισχυρίζονται προκλητικά οι θιασώτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κύπρου. Αυτό ήταν αρκετό προκειμένου να στοχοποιηθεί ως διπλωμάτης που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τη στρατηγική της Τουρκίας για την «Γαλάζια Πατρίδα».

Το εθνικιστικό veryansın.tr επίσης, επικαλείται επίσης έγγραφο των Wikileaks, σύμφωνα με τ’ οποίο σε συνάντηση που είχε ο Erciyes με τον Αμερικανό διπλωμάτη Antony Godfrey -τον Ιανουάριο του 2020- φέρεται να του δήλωσε πως οι πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών επάνω από ελληνικά νησιά δεν βοηθούν στη βελτίωση των σχέσεων με την Αθήνα και πως τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «ασκεί πιέσεις στον στρατό να μειώσει αυτές τις ενέργειες».

Αν και ο Erciyes θεωρείται γενικά διπλωμάτης σκληρής γραμμής στα ελληνοτουρκικά, η στοχοποίηση του από εθνικιστές και μερίδα ΜΜΕ στην Τουρκία ίσως οφείλεται στην προσπάθεια τους να «τσιμεντώσουν» τους προκλητικούς ισχυρισμούς περί «Γαλάζιας Πατρίδας» οδηγώντας στο τέλμα στις συνομιλίες.