Τον «χαβά» του ο Ερντογάν: Η Ελλάδα να σταματήσει την ένταση

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα.

«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ««ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης.

«Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται μία μέρα μετά την συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας να ξαναπιάσουν το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το άφησαν το 2016 όταν η Τουρκία αποχώρησε από τον διάλογο. Έτσι, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών κλείστηκε για τις 25 Ιανουαρίου 2021, στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνάντησή του με πρέσβεις κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε πως έχει καλές σχέσεις με τον Νίκο Δένδια και πως οι δύο άνδρες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν, αν και δεν έχει ακόμα καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού διέψευσαν λίγο μετά διπλωματικές πηγές αναφέροντας πως αν και Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατηρούν προσωπική φιλική σχέση, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα.

«Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.