Βουλή: «Ναι» για την αγορά των Rafale από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (Δ) και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής (A) συμμετέχουν στην συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, με αφορμή το νομοσχέδιο για την αγορά των πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ, στη Βουλή, Αθήνα Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σε κλίμα έντασης επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την προμήθεια των Rafale.

Παρά την ένταση η οποία αφορούσε στον τρόπο διεξαγωγής της κλειστής συνεδρίασης η οποία θα αφορά σε απόρρητα στοιχεία εν τέλει διαμορφώθηκε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος γι αυτό και το νομοσχέδιο ακολουθεί επείγουσα διαδικασία.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών προέκυε ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνικής Λύση.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά όρων οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δεν εγγυώνται το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Άμυνας της χώρας όχι όμως προς χάριν των Νατοϊκών συμφερόντων , ενώ επιφύλαξη δήλωσε το ΜΕΡΑ 25.