Nordic Monitor: Χρηματοκιβώτια σε μέγεθος δωματίου στο υπόγειο της βίλας Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διαθέτει ειδικά κατασκευασμένα θησαυροφυλάκια στη βίλα του, όπου έχει κρύψει τον μυστικό του πλούτο, αναφέρει η ιστοσελίδα Νordic Μonitor.

Στο κείμενο αναφέρεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν έχει συσσωρεύσει μέρος του πλούτου του σε μετρητά και χρυσό σε διάφορα θησαυροφυλάκια που έχει κατασκευάσει στο υπόγειο μιας βίλας στο οικογενειακό του συγκρότημα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με έναν μάρτυρα ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος σε μία ιδιωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Ερντογάν το 2011, είδε τα θησαυροφυλάκια που είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα τότε στο υπόγειο της πολυτελούς βίλας: “Πήγαινα σε ένα μέρος για να κάνω την απογευματινή προσευχή και περάσαμε από μία υπόγεια αίθουσα όπου είδα θησαυροφυλάκια μεγέθους δωματίου, των οποίον οι πόρτες ήταν ακόμα καλυμμένες από προστατευτικά πλαστικά”.

Αυτά τα είπε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, ζητώντας το όνομά του να παραμείνει κρυφό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του. Ο μάρτυρας αυτός έφυγε από την Τουρκία για να αποφύγει την καταστολή ενάντια σε αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση αλλά εξακολουθεί να έχει μέλη της οικογένειάς σου στην Τουρκία. Ο μάρτυρας περιέγραψε τις χαλύβδινες πόρτες στο χρηματοκιβώτιο νόσου παρόμοιες με τα θησαυροφυλάκια που ανοίγουν περιστρέφοντας ένα κλειδωμένο τροχό από έξω, αναφέροντας πως “Είδα τροχούς στις πόρτες που έμοιαζαν με το τιμόνι ενός πλοίου”.

Πρόσθεσε πως “νομίζω ότι οι υπηρέτριες έκαναν λάθος όταν οδηγώντας με σε ένα μέρος όπου μπορούσα να προσευχηθώ, κατά λάθος με πήγαν στο υπόγειο. Γιατί όταν με παρατήρησαν οι φρουροί, αμέσως με έβγαλαν έξω από εκεί”.

Η είδηση για τους θησαυρούς του Ερντογάν επιβεβαιώθηκε με μία φωνητική ηχογράφηση του 2013, στην οποία ο τούρκος πρόεδρος ακουγόταν να δίνει οδηγίες στον γιο του, εν μέσω πανικού, για να απαλλαγεί από τα μετρητά στο σπίτι του. Ήταν το διάστημα που γινόταν σαρωτικές έρευνες διαφθοράς.

Και δεύτερη μαρτυρία

Ένας άλλος μάρτυρας που εμφανίστηκε για να επιβεβαιώσει την παρουσία των χρηματοκιβωτίων, μιλώντας επίσης ανώνυμα, είπε ότι τα θησαυροφυλάκια  κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν από διάφορες εταιρείες και ότι το τελικό έργο έγινε από έναν επιχειρηματία καταγόμενο από το Ντιγιάρμπακιρ , κουρδική επαρχία στη νοτιοανατολική Τουρκία .

Ο δεύτερος μάρτυρας περιέγραψε πως “τα θησαυροφυλάκια σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε ένα περονοφόρο ανυψωτικό να μπορεί να λειτουργεί μέσα και έξω από αυτά” και είπε πως το υπόγειο είχε πρόσβαση στο δρόμο, στον οποίο μπορούν να σταθμεύσουν αυτοκίνητα ή φορτηγά για φόρτωση και εκφόρτωση μετρητών ή χρυσού που μεταφέρονται σε παλέτες. Ο μάρτυρας σημείωσε ότι μόνο λίγοι φρουροί και απόλυτα πιστοί στον Ερντογάν ήταν κοντά στη Βίλα όπου είναι εγκατεστημένα τα χρηματοκιβώτια.

Ο Ερντογάν και η οικογένειά του μετακόμισαν στο συγκρότημα πού βρίσκεται στη γειτονιά Κισκλί στην περιοχή Ουσκουντάρ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2009 ενώ πριν κατοικούσαν για 15 χρόνια στη γειτονιά Εμνιγιέτ. Εκείνη την εποχή αναφέρεται και ότι αγόρασε τη βίλα το 2005 έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι η οικογένεια είχε συνολικά πέντε βίλες σε αυτό το συγκρότημα. Ο γιος του ο γαμπρός του και δύο αδέλφια ζουν όλοι στην ίδια περιοχή.

Νordicmonitor.com