Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Ελλάδα – Ποιοι παίρνουν σειρά από τη Δευτέρα

Μέχρι σήμερα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουν γίνει στην Ελλάδα συνολικά 2.383 εμβολιασμοί. Μάλιστα την τελευταία ημέρα του 2020 είχαν εμβολιαστεί 667 άτομα (κυρίως υγειονομικοί).

Με το δεδομένο ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα έρχονται στη χώρα περί τις 80.000 εμβόλια, αφού μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ειδοποίηση για κενό παράδοσης,  πάμε για περίπου 5.000 εμβολιασμούς ημερησίως για στους υγειονομικούς. Οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία θα γίνονται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη που αρχίζει από μεθαύριο Δευτέρα και περιλαμβάνει συνολικά 51 νοσοκομεία. Την προσεχή Παρασκευή θα αρχίσει η δεύτερη φάση του εμβολιασμού σε άλλα νοσοκομεία και η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί τη μεταπροσεχή Τρίτη.

Οι εντολές που δόθηκαν στους διοικητές των νοσοκομείων να μην υπάρξουν άλλοι κατ΄ εξαίρεση εμβολιασμοί ή εμβολιασμοί VIP, είναι αυστηρές. Όσοι διοικητές (ή διοικητικό προσωπικό) νοσοκομείων πρόλαβαν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Ουδείς άλλος διοικητικός νοσοκομείου θα εμβολιάζεται, πλέον. Θα εμβολιαστούν, όπως όλοι οι άλλοι, μαζί με τον γενικό πληθυσμό. Αυτονόητος στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή κατά του φονικού ιού.

Πάντως ο Ιανουάριος θα είναι ο μήνας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Και τούτο όχι μόνον επειδή αναμένονται να έρθουν αεροπορικώς τη Δευτέρα άλλα 83.850 νέα εμβόλια, αλλά γιατί θα εμβολιάζονται περί τους 5.000 υγειονομικούς την ημέρα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. «Στόχος μας είναι από τις 4 έως τις 20 Ιανουαρίου να εμβολιάσουμε το σύνολο των υγειονομικών καθώς και τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας, όπως και τα άτομα που χρήζουν χρόνιας φροντίδας ώστε από τις 21 Ιανουαρίου να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού», λέει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας νευροχειρουργός Μάριος Θεμιστοκλέους.