Βρετανία: Εγκρίθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού.

Χαιρετίζοντας την έγκριση, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου.

«Σπουδαίο ότι τελειώνουμε το 2020 με μια τέτοια στιγμή ελπίδας: το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca για τον κορωνοϊό εγκρίθηκε σήμερα για χρήση από τον @mhragovuk Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι η δική μας διέξοδος από την πανδημία – τώρα πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας ενώ το ξεπερνάμε (την υγειονομική κρίση) μαζί» σχολίασε ο κ. Χάνκοκ.

Το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca σχεδιάστηκε τους πρώτους μήνες του 2020, δοκιμάστηκε στον πρώτο εθελοντή τον Απρίλιο, και έκτοτε πέρασε από κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

«Σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή και θα οδηγήσει σε μαζική επέκταση στην εκστρατεία ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία αποσκοπεί στην επαναφορά της ζωής στην κανονικότητα» σχολιάζει το BBC. Tην ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Ιανουάριο.

«Δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», δήλωσε την Τετάρτη ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής, Noel Wathion, σε συνέντευξη στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad.