Αντί-Navtex της Κύπρου στις νέες παράνομες έρευνες του «Μπαρμπαρός» εντός της ΑΟΖ

Με NAVTEX που εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Κυπριακή Δημοκρατία απαιτεί όπως το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Στη NAVTEX σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Μπαρμπαρός» και των υποστηρικτικών του σκαφών «TANUX 1» και «APOLLO MOON» στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη επιχείρηση στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διαδικασιών θαλάσσιας ασφάλειας και είναι επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους τη Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνεται.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, προστίθεται στη NAVTEX, απαιτεί από το πλοίο «Μπαρμπαρός» να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Η Άγκυρα επέλεξε να προχωρήσει σε ακόμα μια προκλητική ενέργεια λίγη ώρα μετά την λήξη της πρώτης συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ , που πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.