Ναγκόρνο Καραμπάχ: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στο νότιο Καύκασο

Δικά τους εναέρια «μάτια» έστειλαν οι Αμερικανοί κοντά στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται στις διαδικτυακές πλατφόρμες παρακολούθησης πτήσεων.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Global Hawk (Northrop Grumman RQ-4) που απογειώθηκε από το Κομίζο της Ιταλίας (στην Σικελία), έφτασε πάνω από την Γεωργία και έκανε αρκετά περάσματα κατά μήκος των συνόρων με τις δύο χώρες, που έχουν εμπλακεί σε μία ακόμη σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει μεταξύ άλλων και η διαδρομή που ακολούθησε το αμερικανικό UAV, καθώς ενώ από την Ιταλία πέρασε στην Ελλάδα και διέσχισε τον ελληνικό εναέριο χώρο, στη συνέχεια φαίνεται να έκανε μία μεγάλη παράκαμψη προς τα βόρεια, αποφεύγοντας τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης φαίνεται πλέον να βρίσκεται κατά την πορεία προς την επιστροφή του στην αρχική ή άλλη βάση όπου φιλοξενούνται ΝΑΤΟικά ή αμερικανικά αεροσκάφη.

Η πτήση του αμερικανικού αεροσκάφους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται την ώρα που στην περιοχή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις, παρά την εκεχειρία, όπως καταγγέλλει κάθε πλευρά την άλλη.

Σε διπλωματικό επίπεδο, όπου υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στην Ουάσινγκτον, πληροφορίες θέλουν να αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή.