Στα όρια θερμού επεισοδίου, στοχεύοντας διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Διάλογο εφ όλη της ύλης, έχοντας προηγουμένως γκριζάρει περιοχές και θέματα τα οποία θεωρεί κεκτημένα της, και στην Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα, επιδιώκει  ο Ερντογάν.
Η  επιστροφή του Oruc Reis είναι μια ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις , προκαλώντας ακόμα και θερμό επεισόδιο, ώστε να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος με τους δικούς της όρους. Η στάση της Αθήνα, δείχνει επίσης ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμούς, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος και το κατάλληλο κλίμα ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος. Και η τοποθέτηση του Αθανάσιου Ντόκου στη θέση του Συμβούλου Ασφαλείας το υ πρωθυπουργού –και επισήμως πλέον- είναι ενδεικτική της συνέχειας της πολιτικής την οποία πρεσβεύει η κυβέρνηση.

Η Άγκυρα επιδιώκει με κάθε τρόπο να αλλάξει τα σύνορα της, ακυρώνοντας την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 (με την οποία και ορίστηκαν τα σύνορα του τουρκικού κράτους). Εχει ετοιμαστεί γι αυτό. Ανέτοιμη εμφανίζεται η Αθήνα η οποία απλώς πιστεύει ότι δεν μπορεί να συμβεί τίποτα το συγκλονιστικό. Πέρα από τον διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Περιφρονώντας του πάντες


Η πορεία του Oruc Reis  αυτή τη φορά προς το Καστελόριζο, δημιουργεί κινδύνους, εκθέτει όμως και την κυβέρνηση η οποία με κάποιο τρόπο καλείται να αντιδράσει. Και αυτό δεν μπορεί  να το κάνει μόνο με δηλώσεις η με διαμαρτυρίες προς το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η κατάσταση απαιτεί δραστικότερα μέτρα  και σε διπλωματικά επίπεδο, όπως και επι του πεδίου της αντιπαράθεσης.
Η Άγκυρα πριν από λίγες μέρες εισέβαλε στην Αμμόχωστο , δείχνοντας ότι δεν πρόκειται αν διαπραγματευθεί την επιστροφή της πόλης , παρα τις συμφωνίες και ανεξαρτήτως της όποιας νέας διαπραγμάτευσης. Τώρα επιστρέφει με το Oruc Reis εκβιάζοντας  και την Ελλάδα αλλά και το Βερολίνο-ΕΕ. Γιατί εκτός από τις ελληνοτουρκικές αντιθέσεις, υπάρχουν και τα θέματα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κυρίως το μεταναστευτικό αλλά και η Τελωνειακή Ένωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού γίνεται και πάλι την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάϊκο Μάας έχει ανακοινώσει επίσκεψη σε Αθήνα, Λευκωσία, Άγκυρα.  Κάτι που είχε συμβεί και στην προηγούμενη επίσκεψη του Χ. Μάας στην περιοχή.  Δείχνοντας την δυσαρέσκεια του ο κ. Μάας ανέβαλε την επίσκεψη του στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν

Η συνολική  επιδίωξη του Ερντογάν

Αυτό που διαπίστωσε τον τελευταίο χρόνο ο Ερντογάν είναι πως η Αθήνα δεν αντιδρά έντονα και  δεν θέλει να εμπλακεί δυναμικά στα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο.   Έχει πετύχει με την βοήθεια των Αμερικανών και των Γερμανών την σαλαμοποίηση των διαφορών της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Αθήνα τώρα περιμένει  τις διερευνητικές, στη βάση όμως της προσυμφωνίας του Βερολίνου αλλά και των γκρίζων ζωνών που θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει στην περιοχή της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» και με το τουρκολιβυκό σύμφωνο και με τις έρευνες του Oruc Reis. Συγχρόνως με τον διάλογο  στο ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι έχει βάλει τις βάσεις  για να συζητηθούν  κάποια ζητήματα αποστρατικοποίησης.

Αποτελεί σίγουρα διεθνή πρωτοτυπία να ανακοινώνεται η  έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά όχι η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Αυτή η εκκρεμότητα φαίνεται ότι είναι χρήσιμη στον Ερντογάν που επιδιώκει να διαμορφώσει τους δικούς του όρους για το περιεχόμενό τους.

Ο Ερντογάν όμως έχει πετύχει και σ ένα άλλο κρίσιμο μέτωπο. Στις ευρωτουρκικές σχέσεις.  Η Άγκυρα πέτυχε να γίνει θετική αναφορά στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα δεν θα αλλάξει. Μπορεί να μειωθεί η στρατιωτική πίεση, αλλά θα αυξηθεί η διπλωματική για διευθετήσεις που την συμφέρουν.

Η Ελλάδα οφείλει να πιέσει, αν θέλει λύση και να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο.