Οι ειδικοί γράφουν για την ελληνοτουρκική κρίση…

Μάζης: Που είναι οι κυρώσεις της Ε.Ε;

Δρυμία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης, ο οποίος τόνισε πως ” θα έπρεπε ήδη να έχει φτιαχτεί και να ψηφιστεί μια πολύ άγρια λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, η οποία θα ενεργοποιείτο από τρία ευρωπαϊκά κράτη” και συμπλήρωσε πως “ήδη σήμερα θα έπρεπε να εφαρμόζονται οι κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας”. “Ακολουθούμε λάθος πολιτική στην εξωτερική πολιτική… κάνουμε λάθη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεσποτόπουλος: Η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντιδράσεις της Ευρώπης

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Τουρκία βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να επιστρέψει στον διάλογο και να της έχει υποδειχθεί ως μόνο αντικείμενο του διαλόγου η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, σημείωσε τη Δευτέρα μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για τα θέματα αυτά και τεστάρει τις αντιδράσεις της Ευρώπης, πρόσθεσε ο κ. Δεσποτόπουλος, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να συζητήσουμε, γιατί ευελπιστούμε να πάμε σε κάποιο διεθνές δικαστήριο.

Φίλης: Αν δεν εμποδίσουμε το Oruc Reis θα μπλέξουμε άσχημα

Ο διεθνολόγος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης, από τις πλέον ψύχραιμες φωνές στα θέματα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, επισημαίνει με μήνυμα του στο twitter ότι αν δεν εμποδίσουμε διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά τον πλου του Oruc Reis, “θα μπλέξουμε άσχημα”.