Η Τουρκία μας δείχνει ξανά τα δόντια της… αφού δεν τα δείξαμε εμείς!

Του Κυριάκου Δημάγγελου

Λίγοι είναι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές που αντιστέκονται σθεναρά απέναντι στο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί εδώ και καιρό να δημιουργήσει η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δυστυχώς για την χώρα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, αποδεικνύεται πως σε αυτή τη περίπτωση “οι λίγοι έχουν δίκιο” και τα πράγματα σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, μόνο καλά δεν πάνε.

Τρανταχτή απόδειξη της ελληνικής αποτυχίας είναι πως μόλις μια εβδομάδα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την Συμφωνία Αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προχώρησε πρώτα στο άνοιγμα των Βαρωσίων και έπειτα αποφάσισε να στείλει εκ νέου το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis απέπλευσε για το Καστελόριζο

Αργά το βράδυ της Κυριακής, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βγαίνει και πάλι στη Μεσόγειο, συνοδευόμενο από τα πλοία υποστήριξης ATAMAN και CENGİZHAN.

Μάλιστα, η νέα παράνομη Navtex που εκδόθηκε φτάνει πολύ κοντά στα νότια παράλια του Καστελόριζου.

Tο Oruc Reis θα διεξάγει σεισμικές έρευνες από τις 12 Οκτωβρίου ώρα 6:00 UTC έως και τις 22 Οκτωβρίου, ώρα 20:59UTC νότια του Καστελόριζου.

Άγκυρα: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της»

Βολές κατά της Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια εκτοξεύει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, με αφορμή συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Σε δήλωσή του, ο κ. Ακσόι κάνει λόγο για αβάσιμες αιτιάσεις του κ. Δένδια, αναφερόμενος σε συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο κ. Ακσόι υποστηρίζει ότι οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας, ενώ δηλώνει ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν μόνο ένα θέμα.

Αναφέρει επίσης ότι τα Βαρώσια άνοιξαν «για δημόσιες επισκέψεις και όχι για την Τουρκία». «Ο ισχυρισμός της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων ότι αυτό το βήμα αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στη θάλασσα απειλούν τη διεθνή ασφάλεια είναι γελοίος και δεν είναι σοβαρός» προσθέτει.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι «δεν θα επικρατήσει ο λόγος των απειλών και του εκβιασμού» και κατηγορεί την Ελλάδα ότι «προχωρά σε δράσεις και δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση».

Ως προς την τουρκική NAVTEX για άσκηση ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Άγκυρα αναφέρει ότι είναι απάντηση σε άσκηση που ανακοίνωσε η Ελλάδα για τις 29 Οκτωβρίου.

Ο κ. Ακσόι καταλήγει λέγοντας πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Ελληνική αντί Navtex μετά τη νέα τουρκική πρόκληση με το Oruc Reis

Με την έκδοση αντί-Navtex απαντά η Ελλάδα στη νέα πρόκληση της Άγκυρας η οποία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής αποφάσισε να βγάλει ξανά το Oruc Reis για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου.

Η αντί-Navtex που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνει ότι η τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελλόριζου «αφορά παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Στην περιοχή αυτή αρμοδιότητα έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Η οργισμένη επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών

Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει με ανακοίνωσή του το πρωί της Δευτέρας ότι «η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», ενώ θυμίζει ότι η κίνηση αυτή έρχεται «μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας» όπου η Τουρκία δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές. 

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία  της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», όπως τονίζεται.

Η Τουρκία «αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».