Πυρά της αντιπολίτευσης για την στάση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να δήλωσε σήμερα πως “είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τις χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής”, ωστόσο η επιστροφή του στην Ελλάδα μόνο εύκολη δεν θα είναι. Και αυτό διότι σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά του ίδιου, αλλά και της κυβέρνησης για την διαχείριση της χθεσινής συνόδου.

Τσίπρας: Γιατί πέταξε “λευκή” πετσέτα ο κ. Μητσοτάκης

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι “πέταξε λευκ’η πετσέτα” υπονοώντας μάλιστα ότι η στάση ΄του οφείλεται σε παρασκηνιακή συμφωνία με το Βερολίνο. 

“Για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης φεύγει από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδεια χέρια. Όχι μόνο πέρασε κάτω από τον πήχη, αλλά δεν τον έφτασε καν. Ούτε κυρώσεις στην Τουρκία, ούτε καν ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αν ξεκινήσουν ξανά οι προκλήσεις.” αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

“Το ερώτημα είναι γιατί τελικά πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του Τουρκολιβυκού Συμφώνου στον ΟΗΕ. Τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δυο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα” συνεχίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγει: “Όσο δε γνωρίζουμε τί ακριβώς συμφώνησε, υπέγραψε και υπογράφει στο Βερολίνο, θα τα αποδίδουμε όλα αυτά στην απλή σύμπτωση”.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α κατά Μητσοτάκη…

Στο ίδιο μήκος κύματος εξέπεμψε και “κεντρκά” η Κουμουνδούρου η οποία σε ανακοίνωσή της αποτιμά ως αρνητική για τα ελληνικά σαυμφέροντα τη Σύνοδο Κορυφής.

“Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βγάζουν την Ελλάδα χαμένη και χωρίς κυρώσεις για την Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής, με λεκτικό που βρίσκεται πίσω και από αυτό του Ιουνίου του 2019 σε αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, η ανακοίνωση συμφωνίας για μηχανισμό αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, όπου μέχρι πρότινος αρνούνταν ότι συζητά η κυβέρνηση διότι ήταν Συμμαχία με “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, την ώρα που διεξαγόταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποδυνάμωσε τις ελληνικές θέσεις και έδωσε όπλα σε όσους – όπως η Γερμανία – ήθελαν να αποφύγουν τις κυρώσεις στην Τουρκία με πρόσχημα ότι δήθεν “συμμορφώνεται”, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει πως 

Η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν ικανοποιεί κανέναν από τους στόχους που είχε θέσει ρητά ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης:
– ‘Οχι μόνο δεν εγκρίνει τον κατάλογο κυρώσεων που ανέφερε προφορικά ο κ Μπορέλ στο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ πριν ένα μήνα,
– Όχι μόνο δεν κατοχυρώνει οποιοδήποτε μηχανισμό “μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων” για τον οποίο μιλούσε ο κ. Πέτσας μέχρι πριν λίγες μέρες,
– Όχι μόνο δεν αναφέρει καν τη λέξη “κυρώσεις” ή έστω “μέτρα”,

 Aλλά αναφέρεται γενικά και αόριστα σε “μέσα και επιλογές” ανατρέχοντας στις γενικές διατάξεις των Συνθηκών (!!). Δεν ανατίθεται κάν στον κ Μπορέλ η εξειδίκευση αυτών των “μέσων και επιλογών”. Επιπλέον, τα Συμπεράσματα είναι σαφώς ετεροβαρή αναπτύσσοντας εκτενώς την προοπτική της θετικής ατζέντας χωρίς πιο συγκεκριμένη αναφορά στα “μέσα και επιλογές”.

Εν κατακλείδι, για τον ΣΥΡΙΖΑ “Το πιο τραγικό είναι ότι τα Συμπεράσματα πάνε πίσω και από τα συμπεράσματα του Ιουνίου 2019 που υιοθετήθηκαν πριν το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο το οποίο μόλις πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, πριν την κατάθεση των συντεταγμένων της “Γαλάζιας Πατρίδας” στον ΟΗΕ και πριν την συνεχιζόμενη παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για ένα μήνα κάτω από το Καστελλόριζο. Πιο συγκεκριμένα:  

Πρώτον, δεν καταδικάζονται καν ρητά οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπως τον Ιούνιο 2019), αλλά μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεύτερον, η ΕΕ αναφέρεται σε αξιοποίηση “όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της” για την προάσπιση της Ελλάδας και Κύπρου, και δεν αναθέτει στον κ Μπορέλ την άμεση υποβολή “κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων” όπως είχε γίνει για την Κύπρο τον Ιούνιο 2019″.

Μετωπική επίθεση και της Γεννηματά

Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από τη βουλή

«Δυστυχώς η Ελλάδα βγήκε χαμένη από τη Σύνοδο Κορυφής, όλα τα υπόλοιπα είναι ωραιοποιήσεις. Δεν καταλαβαίνω πως ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ικανοποιημένος». 

Με τα λόγια αυτά η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σχολίασε από το βήμα της Βουλής τα αποτελέσματα της Συνόδου, εκφράζοντας τον προβληματισμό της όχι μόνο για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά και για το ίδιο το μέλλον της ΕΕ.  


«Δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα ο ελληνικός λαός. Αποδείχθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπερασπιστεί τις θέσεις και συμφέροντα χώρας. Έδωσε πολλά και πήρε υποσχέσεις. Ευχολόγια και υποσχέσεις που έχουν ειπωθεί ξανά αλλά δεν απέτρεψαν την επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «η ΕΕ έκανε πίσω! Υποχώρησε από την υπεράσπιση του Διεθνούς Δίκαιού και ανέχθηκε τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας ούτε θάρρος ούτε συνέπεια έδειξαν. Δεν τόλμησαν να πουν τη λέξη κυρώσεις. Τηρώντας απαράδεκτες ισορροπίες. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της μυστικής διπλωματίας και της κρυφής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη. Με τις επιλογές του έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες εξ ολοκλήρου απέναντι στον λαό».