Η Κύπρος σώζει την τιμή του ελληνισμού

Γράφει ο Σπύρος Σουρμελίδης

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, επιβεβαιώνει τις  πληροφορίες του Armynews των τελευταίων ημερών και σε ότι αφορά τον χρόνο έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου και σε ότι αφορά τα θέματα  τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι της ελληνοτουρκικής διαβούλευσης. Τα 10 βασικά  θέματα που συζητήθηκαν στο Βερολίνο, (και τα οποία αποκάλυψε το armynews) είναι ο κορμός της ελληνοτουρκικής διαβούλευσης και σε διμερές επίπεδο και στο ΝΑΤΟ.

Η έναρξη του διαλόγου γίνεται υπο την πίεση ευρωπαίων και Αμερικανών, ώστε να μην αναγκασθεί η ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Είναι όμως η Κύπρος που δεν καλύπτεται από τις ελληνοτουρκικές διαβουλεύσεις και γι αυτό μπλοκάρει (βέτο) της συζητήσεις των ευρωπαίων για την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Γι αυτό και η τουρκική προεδρία δια του Ιμπραχίμ Καλίν θέτει τώρα και το θέμα της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας και της άρσης υποχρεωτικής βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την ΕΕ, συνδυαστικά με το μεταναστευτικό. Αλλά και το θέμα της επίλυσης των διαφορών για θαλάσσιες ζώνες και Κυπριακό με την ισότιμη παρουσία των τουρκοκυρπίων σε πιθανή πολυμερή Διάσκεψη.  (Ολ αυτά τα θέματα ήταν στο τραπέζι της  τριμερούς του  Βερολίνου).

Η Άγκυρα αν και έχει πετύχει ήδη να διαμορφώσει ένα κλίμα ευνοϊκό για τις δικές της θέσεις στις διερευνητικές συνομιλίες , συνεχίζει να απαιτεί να βρεθούν στο τραπέζι και ζητήματα απαράδεκτα από κάθε άποψη όπως είναι η ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά (αποστρατικοποίηση κλπ), το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, η Θράκη κα. Η Αγκυρα απαιτεί φυσικά και από τους ευρωπαίους να μην διανοηθούν να θέσουν ζήτημα κυρώσεων.
Επικουρικά σ αυτό συμβάλλει και η Ουάσιγκτον, κάτι που φάνηκε και με την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας  στην Τουρκία, με την οποία στηρίζονται οι τουρκικές θέσεις σε ότι αφορά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Αλλωστε έρχεται και ο Μάϊκ Πομπέο στην Αθήνα για να πιέσει και αυτός για την άρον-άρον έναρξη του διαλόγου
Η διαμόρφωση της διαδικασίας και τα θέματα που θα εισαχθούν στον διάλογο , είναι και οι λόγοι της ασάφειας  σε ότι αφορά και την ακριβή μέρα της έναρξης των διαβουλεύσεων αλλά και η μη ανακοίνωση ατζέντας της διερευνητικής συζήτησης.
Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες μέρες 9επειδή η τελευταία συνάντηση το 2016 είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Τα 10 σημεία του Βερολίνου

Να θυμίσουμε αυτό που ηδη έχουμε δημοσιεύσει

Η  συμφωνία, 12ης Ιουλίου στο Βερολίνο προέβλεπε:

1.   Την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες η Τουρκία αποχώρησε το 2016.

2.    Διαβουλεύσεις για  να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα δείξουν βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας.

3.  Αποφυγή προκλήσεων μέχρι το φθινόπωρο. Καμία  κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στρατιωτικού χαρακτήρα.

4. Καμία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες.

5. Καμία ενέργεια σε ότι αφορά έρευνες και γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενες περιοχές», από τις δύο χώρες.

6.  Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν το Σεπτέμβριο.

7.  Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και για τον διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις.

8. Εξασφάλιση της συνέχειας της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

9.  Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

10.  Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγιά Σοφίας σε τζαμί.