To πρώτο γκάλοπ του φθινοπώρου: Προβάδισμα 17 μονάδων της ΝΔ – Η υπεροπλία Μητσοτάκη και οι ανησυχίες για κορωνοϊό και Τουρκία

Μέσα σε ένα σκηνικό παρατεινόμενης πολιτικός κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως αυτό διαμορφώθηκε την περασμένη άνοιξη στην αφετηρία της πανδημικής κρίσης ανοίγει και ο νέος πολιτικός κύκλος που ως είθισται θα εγκαινιαστεί με την πρωθυπουργικό ομιλία στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Η υπεροπλία Μητσοτάκη σε όλους τους δείκτες επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση της GPO για τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο την πρώτη πανελλαδικό έρευνα στην έναρξη της νέας πολιτικός σεζόν και συνδέεται και με προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Διονύσης Νασόπουλος και σύμφωνα με την έρευνα σε αυτή την αφετηρία η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός παίρνουν θέση έχοντας εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινωνικό σύνολο για τη διαχείριση των τριών βασικών θεμάτων που διαμορφώνουν και την πολιτικό ατζέντα της περιόδου.

Είναι σαφές ότι το βλέμμα της κοινός γνώμης εστιάζει στον κορωνοϊό, τα εθνικά και την οικονομική κατάσταση με ανησυχίες και προσδοκίες που οδηγούν και σε επιμέρους μεταβολές σε σχέση με το πολιτικό κλίμα που καταγραφόταν στη φάση της μεγάλη καραντίνας. Και στα τρία μέτωπα εξάλλου αναδεικνύονται διλήμματα που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα και επηρεάζουν τη διάθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τον γενικευμένο φόβο για τον κορωνοϊό και τη μεγάλη ανησυχία με ποσοστά άνω του 80% για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας η κοινωνική βάση δεν φαίνεται να ευνοεί μια επιστροφή σε ένα νέο lockdown. Το σήμα αυτό εκπέμπει και ο διχασμός που προκύπτει για τα νέα περιοριστικά μέτρα πρωτίστως για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίαση κέντρα διασκέδασης κ.ά μετά τα μεσάνυχτα.

Το 48,4% συναινεί και αντιμάχεται το 47,3% που δεν θεωρεί σκόπιμη την απαγόρευση. Επιφυλακτικό εξάλλου είναι η κοινό γνώμη και για το σχέδιο επιστροφής στα σχολεία σε μία αλλαγή πλεύσης από το σκηνικό της άνοιξης όταν όλοι οι περιορισμοί γίνονταν

Γενικότερα πάντως και στη δεύτερη φάση της διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα: το 52,1% έναντι 44, 1% εγκρίνει τον συνολικό σχεδιασμό της.

Διάλογος με Τουρκία

Την ίδια ώρα διλήμματα δημιουργεί και η παρατεινόμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά. Η ελληνική κοινωνία δείχνει έτοιμη και προτρέπει για διάλογο με τη γείτονα 68,8% προκειμένου να υπάρξει διπλωματική λύση στη διένεξη αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζεται για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο 63,7% και για μια στρατιωτικό απάντηση την αποδέχεται το 49,2% των ερωτηθέντων έναντι 47,1% εάν οι τουρκικές προκλήσεις φθάσουν στο απροχώρητο.

Σε αυτό το σκηνικό η κοινωνικό πλειοψηφία δείχνει να ανάβει πράσινο φως στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στον σχεδιασμό τους. Ο βαθμός εμπιστοσύνης άλλωστε στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα παραμένει συντριπτικός 52,3% έναντι 26,2% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Πρόθεση ψήφου

Παράλληλα φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της υποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη όπως και στα προσωπικά ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα ενώ με ανοδική τάση εισέρχεται στον νέο πολιτικό κύκλο και το Κίνημα Αλλαγής που καταγράφεται στο 7%.

Τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

Νέα Δημοκρατία: 39,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 22,5%

Κίνημα Αλλαγής: 7%

ΚΚΕ: 5,2%

Ελληνική Λύση: 3,5%

Μέρα 25: 2,5%

Άλλο: 4%

Άκυρο/Λευκό: 1,9%

Δεν θα ψηφίσω:1,3%

Δεν έχω αποφασίσει: 10,4%

Δεν απαντώ:2,2%