Κλειδώνει η συμφωνία: 20 Rafale θέλει η Αθήνα

Οι ένοπλες δυνάμεις οι οποίες εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, η οποία και εντείνεται σύμφωνα με τους επιτελείς, παρακολουθούν τις κινήσεις στο ΝΑΤΟ αλλά και όλες τις κινήσεις της Αθήνας σε διπλωματικό επίπεδο. Παράλληλα συνεχίζονται οι αεροναυτικές ασκήσεις.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες , είμαστε πολύ κοντά στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για προμήθεια με διαδικασία εξπρές, 12 μεταχειρισμένων γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών και 8 καινούριων μαχητικών Ραφάλ.

Η ελληνική στάση

Διάλογος και αποκλιμάκωση, προσεκτικές κινήσεις στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αυτές είναι οι θέσεις-κλειδιά της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στα εμπρηστικά παιχνίδια που επιχειρεί να στήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τις δύο επιλογές που διαθέτει η γείτονα χώρα, δηλαδή «έμπρακτη αποκλιμάκωση ή επιβολή κυρώσεων», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι: «Η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».