Στα Media

Του Μάκη Τσαρούχα

Η επιστροφή του Βαγγέλη Μαρινάκη στα media

Δύο στα τρία μέσα σε τρία χρόνια πέτυχε στις επιδιώξεις που είχε στα media ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Όμως τώρα καλείται να ισχυροποιήσει τη θέση του στην τηλεόραση, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει τη μεγάλη πίεση των ανταγωνιστών του που πολλές φορές έσπευσαν να τελειώσουν το Mega. Πριν από τρία χρόνια, στις αρχές του καλοκαιριού του 2017, ο Βαγγέλης Μαρινάκης επέστρεφε με αυτόνομη παρουσία στα ΜΜΕ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διέθεσε περίπου 29 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων των φόρων, για την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην ΔΟΛ (εφημερίδες «Βήμα», «Νέα», 22,11% Τηλέτυπος). Μετά την απόκτηση των συμμετοχών του ΔΟΛ, βρέθηκε στο Mega, κατέχοντας το 22%, στην ίδια επιχείρηση μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Όμιλο Βαρδινογιάννη, αλλά η Τηλέτυπος δεν υπέβαλε αίτηση για άδεια. Μέσω της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ κατέθεσε αίτηση για να διεκδικήσει την έκτη άδεια, σχεδιάζοντας το One, που βγήκε στον αέρα. Στη διαδρομή όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης κέρδισε τη δεύτερη μάχη για τα περιουσιακά στοιχεία του (ταινιοθήκη) Mega με πρόταση 33.999.999 ευρώ τον Νοέμβριο του 2019 –επί κυβέρνησης ΝΔ– και το κανάλι επέστρεψε στις οθόνες. Δεν δίστασε στη συνέχεια να καταγγείλει ευθέως την Alpha Bank για τον ρόλο που έπαιξε όταν τελικά ο επιχειρηματίας απέτυχε να αποκτήσει και τη Forthnet και ενώ η ΝΔ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αντίστροφη μέτρηση για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 719/2019, που κατοχυρώνει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Κατά την Οδηγία, «Οι εκδόσεις Τύπου που θα πρέπει να καλύπτονται περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, καθημερινές εφημερίδες, εβδομαδιαία ή μηνιαία περιοδικά γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητικών περιοδικών, και ειδησεογραφικούς ιστότοπους». Οι εκδόσεις Τύπου περιέχουν κυρίως λογοτεχνικά έργα, αλλά περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο αλλά είδη έργων και αντικειμένων προστασίας, ιδίως φωτογραφίες και βίντεο. Οι χρήσεις εκδόσεων Τύπου από παρόχους υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας μπορούν να συνίστανται στη χρήση ολόκληρων εκδόσεων ή άρθρων αλλά και τμημάτων εκδόσεων Τύπου. Αυτές οι χρήσεις τμημάτων εκδόσεων Τύπου έχουν επίσης αποκτήσει οικονομική σημασία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης την υποχρέωση να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 789/2019 «για τον καθορισμό κανόνων σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων».

Τρεις γυναίκες για το κεντρικό δελτίο του Mega

Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη τια την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει προταθεί το παλιό μοντέλο του καναλιού με 4  (Δευτέρα- Πέμπτη) και 3  μέρες (Παρασκευή-Κυριακή) και εκτός από τη Δώρα Αναγνωστοπούλου και την νεοεισελθείσα  Κατερίνα Παναγοπούλου, υπάρχει και η υποψηφιότητα της Μαριλένας Γεραντώνη, η οποία έχει δείξει στοιχεία το Σαββατοκύριακο.

Νέος χάρτης στα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στο πεδίο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League. Ο Παναθηναϊκός απέρριψε ως “ασύμφορη” την πρόταση συνεργασίας της Nova ύψους 5,7 εκατ. ευρώ και ετοιμάζει τη δική του αυτόνομη πορεία μέσω του Internet και της συνδρομητικής πλατφόρμας της Cosmote TV προσφέροντας το Panathinaikos TV.  Αυτόνομα από πέρυσι κινείται ο ΠΑΟΚ  με το PaokTV, ξεκινώντας φέτος συνεργασία, επίσης με την Cosmote TV. Ίδια διάθεση δείχνει και ο Ολυμπιακός Βόλου, κάνοντας λόγο για Volos TV. Η Nova από την πλευρά της έχει συμφωνίες και συνεργασίες με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον Άρη από τις μεγάλες ελληνικές ομάδες και ακόμη τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης, τη Λάρισα και τον ΠΑΣ Γιάννενα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μετά την έγκριση μεταβίβασης της Forthnet στην BC Partners/ United Group στις διαπραγματεύσεις με ομάδες έλαβε  μέρος, για πρώτη φορά ο επικεφαλής της εταιρείας  που δραστηριοποιείται  σε τηλεποικοινωνίες και ΜΜΕ Νίκος Σταθόπουλος. O χάρτης των δικαιωμάτων  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς η διαδρομή μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος της Super League  στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι μεγάλη.

Αναθεώρηση στόχων για την ΕΡΤ

Σε αναθεώρηση στόχων του προϋπολογισμού προχωράει η διοίκηση της ΕΡΤ. Όπως αποτυπώνεται από έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ανακαλούνται στόχοι 299.185 ευρώ για την περίοδο 2020 – 2021 και εγκρίνεται ένα νέο, μεγαλύτερο κονδύλι 11.303.474 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για τα έτη 2021 και 2022. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την προμήθεια πομπών ψηφιακής ευρυεκπομπής DVB-T2, προϋπολογισμού 2.179.184 ευρώ και 2.108.905 ευρώ για το 2023, την προμήθεια πομπών ραδιοφωνίας με προϋπολογισμό 1.483.862 ευρώ και 1.722. 560 για το 2020. Και ακόμη τη μεταφορά του σήματος της ΕΡΤ στην Ευρώπη μέσω του δορυφόρου Hotbird, προϋπολογισμού 1.181.184 ευρώ, δαπάνες 1.188.950 ευρώ για λογισμικό στα τέσσερα κανάλια και 127.152 ευρώ για τη μέτρηση τηλεθέασης και άλλες δαπάνες.

Το μεγάλο στοίχημα του ERTFlix

Η επιμονή του προέδρου Κωνσταντίνου Ζούλα να περάσει η ΕΡΤ στη νέα εποχή της τηλεόρασης έφερε αποτέλεσμα. Η Υβριδική στην ΕΡΤ ξεκίνησε σχεδόν από το 2016, σε πρωτόλεια μορφή, και έφτασε να παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες το 2018 στο Mundial της Ρωσίας. Εξαιτίας των εσωτερικών συγκρούσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΤ, η Υβριδική της ΕΡΤ, όπως ονομαζόταν τότε, εγκαταλείφθηκε χωρίς πρόγραμμα. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας είδε την ευκαιρία και αποφάσισε να την ενεργοποιήσει αλλάζοντας το όνομά της υπηρεσίας σε ERTFLIX και γεμίζοντάς την με σειρές και ταινίες που η ΕΡΤ αγοράζει από ξένα δίκτυα αλλά και με ιδιόκτητο πρόγραμμα. Με τον τρόπο αυτό η ΕΡΤ διεύρυνε σημαντικά το εύρος των δραστηριοτήτων στον τομέα της τηλεόρασης, επιστρέφοντας στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο θεατής πλέον στην «έξυπνη συσκευή» μπορεί να παρακολουθεί και ERTFlix. Με έναν μουσαμά τεραστίων διαστάσεων, μπλε χρώματος, με το λογότυπο ERTFlix, κάλυψε η ΕΡΤ τον εξωτερικό τοίχο των εγκαταστάσεών της στην Κατεχάκη, ομορφαίνοντας λίγο την εικόνα του κτιρίου. Η ενίσχυση της υπηρεσίας ERTFlix συνεχίζεται και με διαφημιστικές καταχωρήσεις εντός Αυγούστου. Στη «Lifo» θα γίνουν τρεις καταχωρήσεις αντί 7.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, στην «Athens Voice» τρεις διαφημίσεις αντί ποσού3.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ και στο περιοδικό «Parallaxi» (εταιρεία Μαρίνα Γ. Τούλα και ΣΙΑ ΟΕ) μία καταχώρηση αντί ποσού 1.140 ευρώ.

AlphaNέα ενίσχυση ρευστότητας

Έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα στο κανάλι, τις ημέρες των διακοπών. Στα τέλη Ιουλίου η διοικητική πυραμίδα της «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.» άλλαξε, με τον Μανώλη Δραϊνάκη να αναλαμβάνει χρέη προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, αντικαθιστώντας (και εκεί) τον Δημήτρη Κοντομηνά. Το νέο «αφεντικό» του Alpha πλαισιώνουν οι Στέφανος Μάγειρας (αντιπρόεδρος) και Μιχαήλ Μπίτζιος (μέλος), στα πρότυπα του ΔΣ του Alpha 98.9 από τον περασμένο Απρίλιο. Επιπλέον άλλαξε και η επίσημη έδρα του Alpha, που μεταφέρθηκε από την Παλλήνη και το Studio Pro στο «ραδιομέγαρο» της Κάτω Κηφισιάς, όπου ήδη στεγάζεται το κανάλι και τα υπόλοιπα ΜΜΕ του ομίλου Βαρδινογιάννη (Star, Alpha 98.9, Δίεση 101.3, Δρόμος 89.8). Μαζί με τις παραπάνω κινήσεις η Motor Oil αποφάσισε να δώσει μια ακόμα μεγάλη «ένεση» ρευστότητας στον Alpha. Μέσα από την θυγατρική της και μέτοχο του καναλιού «Mediamax Holdings Limited», θα χορηγήσει κοινό ομολογιακό δάνειο στην «Alpha Δορυφορική Τηλεόραση A.E.» ύψους μέχρι 42 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο λήγει στις 31 Ιουλίου 2027.

Φήμες και ψίθυροι… στα Media

Επειδή ακούγονται και ψιθυρίζονται πολλά στα στέκια της δημοσιογραφικής πιάτσας, στα καφενεία των καναλαρχών και των media…

-Λουκέτο ετοιμάζονται να βάλου δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες που καταγράφουν ισχνές κυκλοφοριακές επιδόσεις

-Φημολογείται εντόνως ότι ο Ιβάν Σαββίδης ψάχνει αγοραστή για τους τίτλους του «Εθνους» και του “Έθνους της Κυριακής”

-Σε νέα ώρα θα προβάλλεται από τη νέα σεζόν η εκπομπή του Γιώργου Αυτιά «Καλημέρα». Ο έμπειρος παρουσιαστής αναμένεται να επιστρέψει στις οθόνες από το Σάββατο 22 Αυγούστου, οπότε και θα ανοίξει το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ.

-Ολοκληρώθηκε το κάστινγκ και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η νέα σειρά της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρό-νια». Πρωταγωνιστικούς ρόλους θα έχουν η Κατερίνα Παπουτσάκη, ο Μελέτης Ηλίας, η Υβόννη Μαλτέζου, αλλά και ο μικρός Μανώλης Γκίνης, που έγινε γνωστός μέσα από τη διαφήμιση της Cosmote.

– Το οριστικό τέλος της εκπομπής της από τον Alpha ανήγγειλε μέσα από τα social media της η παρουσιάστρια Αντελίνα Βαρθακούρη, ενώ διευκρίνισε πως ακόμη δεν έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο άλλο
concept.

– Στην Κάντζα, πάντως, αποφάσισαν να επαναφέρουν τις «Οικογενειακές ιστορίες», που μεταδίδονταν με μεγάλη επιτυχία στο απογευματινό πρόγραμμα μέχρι και πριν από δύο σεζόν.

-Στις 15 Σεπτεµβρίου αναµένεται να επιστρέψει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open η Νίκη Λυµπεράκη, µετά την άδεια εγκυµοσύνης της.

-Με εξαίρεση τον Κώστα Τσουρό, που παραμένει κανονικά στο πάνελ της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται», στον Alpha, η Ναταλία Γερμανού και οι συνεργάτες της αναζητούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που θα την πλαισιώσουν. Μεταξύ άλλων, ακούγεται έντονα το όνομα της κόρης της Μπέσσυ Αργυράκη,Εβελίνας Νικόλιζα, η οποία την περασμένη τηλεοπτική σεζόν βρέθηκε περισσότερες από μία φορές στον καναπέ της εκπομπής ως καλεσμένη.

-Τη δική της ψυχαγωγική πρωινή εκπομπή φέρεται να ετοιμάζει η ΕΡΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των προσώπων που εξετάζονται γι’ αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, για τα δεδομένα της κρατικής τηλεόρασης, είναι το δίδυμο των Ντορέττας Παπαδημητρίου και Μαίρης Συνατσάκη, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται κι άλλες λύσεις.

-Η Φωτεινή Πετρογιάννη και ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος είναι µέχρι στιγµής οι σίγουροι για την εκποµπή της Ηλιάνας Παπαγεωργίου στον Alpha.

-Για ακόµα έναν χρόνο ανανέωσε το 17 συµβόλαιό του µε τον ΣΚΑΪ ο Νίκος Στραβελάκης, ο οποίος θα εξακολουθεί να παρουσιάζει τα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Σαββατοκύριακου.

 -Στην προκήρυξη του καθεστώτος για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα προχώρησαν οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Πιερρακάκης. Ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 15η Ιουλίου 2020 και η λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

-Οι θεματικές άδειες της τηλεόρασης και οι αντίστοιχες του ραδιοφώνου ανά την ελληνική περιφέρεια αναμένεται να προηγηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και το πλάνο του αρμόδιου υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα, όταν, βεβαίως, το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα ακολου θήσει η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

 -Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός συμφώνησε με την Cosmote TV προκειμένου να συμπεριληφθεί το PanathinaikosTV στο «μπουκέτο» της συνδρομητικής τηλεόρασης. Πρόσβαση στο κανάλι του «τριφυλλιού» λέγεται ότι θα υπάρχει και από το Διαδίκτυο, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να έχουν εικόνα μέσω ενός απλού browser.

-Από τη ∆ευτέρα 7 Σεπτεµβρίου, στις 11 το πρωί, ξεκινά στον Alpha η εκποµπή της Ελεονώρας Μελέτη «Ωρα για Μελέτη».

-Αθλητικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων στα πρότυπα του BBC ετοιµάζει η ΕΡΤ, µε παρουσιαστή τον Γιώργο Λέντζα.

-Λίγο νωρίτερα, και συγκεκριµένα στις 22.15, θα ξεκινούν οι «Αγριες Μέλισσες» στον ΑΝΤ1 µε την έναρξη της νέας τηλεοπτικής σεζόν.